Medvedí cesnak je pre mňa jeden zo symbolov prichádzajúcej jari. Je to bylinka, ktorá je momentálne veľmi vyhľadávaná, obľúbená a zároveň aj veľmi liečivá.
Napriek tomu, že rastie celkom hojne v mestskej časti, kde bývam, tak cez týžden som si ju nestihla nazbierať.
Preto som ho hľadala všade v okolitých obchodoch a všade som dostala viacmenej rovnakú odpoveď, skúste zajtra. Nakoniec som sa teda vybrala do nášho Freshmarketu a tam som mala ísť asi rovno. Mohla som si vybrať v ktorom zo stánkov si ho kúpim. Medvedí cesnak je bylinka,z ktorého sa dá naozaj pripraviť čokoľvek, omeleta, nátierka, placky, fantázií sa medze pri medveďom cesnaku fakt asi nekladú. Ja som si z neho robila domáce pesto a krémovú polievku. Tak dnes Vám dám recept na domáce „medvedie“ pesto. Mne najviac chutilo so špagetami a sušenými paradajkami alebo len tak na hrianke.
Suroviny na 1 sklenený pohár:
- 100 g medvedieho cesnaku
- 20 g para orechov
- 20 g makadamiových orechov
- 100 ml olivového oleja
- 40 g strúhaného syra (ja som použila Parvegio vegánsky syr)
- soľ
- čierne korenie
- korenie štipľavá paprika
Postup:
- Medvedí cesnak odstopkujeme a posolíme.
- Do kuchynského mixéra pridáme nasekané para a makadamiové orechy spolu s olivovým olejom a nastrúhaným syrom.
- Premixujeme, osolíme, okoreníme a podľa chuti pridáme štipľavú papriku.
Tip: Najlepšie chutí so špagetami, ktoré posypame nasekanými sušenými paradajkami, nastrúhaným syrom a kúskami hrianky.