Ja jednoznačne patrím do klubu milovníkov všetkého čokoládového, kakaového a muffinového. Muffiny sú dezert, ktorý sa dá variovať naozaj asi na 1000 spôsobov, na sladko aj na slano. Tieto „košíčkové“ koláčiky sú veľmi vďačným rýchlym a pomerne nenáročným receptom.
Poznáte ten pocit, keď chcete niečo sladké ale musí to byť dobré a hlavne rýchlo, lebo jednoducho si musíte dať sladké okamžite a vtedy si treba spraviť muffiny. Lebo mne sa väčšinou ujde veľmi veľa ešte len pri príprave, keď ich dávam do formy alebo do košíčkov. Neviem, ako ich robíte vy, ale ja používam dve lyžice, no a to je vždy boj a potom mám samozrejme cesto po rukách a na prstoch, ktoré je samozrejme škoda umyť z tých rúk. Keď máte tipy, ako cesto radšej využiť na ďalší muffin namiesto prstov, tak sem s ním, budem veľmi vďačná. Takže veľakrát ani nemusím čakať, aby sa upiekli, sladké sa mi ujde ešte len pri príprave.
Odkedy som objavila karob, tak častokrát ním nahrádzam kakao. Chute sú na nerozoznanie a povedala by som, že karob mi dokonca chutí viac, je o niečo sladší v porovnaní s kakaom a tiež má viac vitamínov. Môžete ho poznať aj pod názvom svätojánsky chlieb a vôňou mi trošku pripomína mandle. Obsahuje veľa vlákniny a baby pozor, aj menej tuku a kalórií v porovnaní s kakaom. Momentálne sa radí medzi tzv. superpotraviny.
Základom ich prípravy je, si nachystať dve misky, lebo v jednej budete miešať tie „suché“ ingrediencie a v druhej tie „tekuté a nakoniec ich zmiešate spolu. Takže opäť žiaden náročný postup, ako vo väčšine mojich receptov. Máte ich hotové fakt za chvíľku a keď ich po dopečení dáte vychladiť na balkón, tak si ich môžete začať aj rýchlo vychutnávať.
Takže čo budeme potrebovať?
Suroviny asi na 13-14 muffinov:
- 300 g múky Promix Uni
- 80 g karobu
- 1 sáčok kypriaceho prášku
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1/4 ČL soli
- 250 g xylitolu resp. brezového cukru
- 2,5 dcl ryžového mlieka
- 100 g rastlinného margarínu Alsan
- 2 vajcia
- višne sušené mrazom
- horká čokoláda bez laktózy
Postup:
- V jednej miske si zmiešame múku, karob, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ. V druhej miske som si zmiešala cukor, mlieko, roztopený margarín a vajcia.
- Tie „tekuté“ ingrediencie som vmiešala do suchých. Vzniklo nám hustejšie cesto, do ktorého môžeme ešte primiešať časť horkej čokolády a plníme do formy na muffiny.
- Muffiny posypeme ešte navrch horkou čokoládou a na kúsky nakrájanými višňami. Pečieme pri 200 stupňoch asi 40 minút.