Fašiangy sú obdobím od Troch kráľov až po polnoc Popolcovej stredy, tento rok sa toto fašiangové obdobie končí 6. marcom. Je to v podstate čas prechodu zimy po jar. Počas fašiangov sa robia zabíjačky, organizujú sa oslavy, no je to proste dobrá príležitosť na hodovanie.
Už mi to teraz dáva trošku zmysel, keď veľa z mojích kamošov na sociálnych sieťach postuje fotky alebo videá zo zabíjačiek. Mne fašiangy okrem zabíjačkových húrok, klobások pripomínajú aj také tie tradičné „babičkovské“ jedlá ako hrachová polievka, fánky alebo šišky.
Ja sa snažím skôr variť zdravo, takže tie tradičné ťažšie jedlá nezvyknem robiť. Zdedila som ale dve kuchárske knižky ešte po prababičke a tak ma teraz veľmi baví si v nich listovať a tie tradičné recepty trošku pretvárať a robiť si ich podľa seba. Ale z času na čas si treba dopriať aj tradičné slovenské a tak som sa rozhodla, že na fašiangy treba predsa tradície dodržiavať a urobila som cez víkend šišky.
Recept som trošku upgradla a do cesta som pridala rum, pomarančovú kôru. Namiesto džemu som urobila malinovo-jahodovú omáčku. Keď som cesto zamiesila, bolo také lepivé, tak ma hneď prepadla panika, že ako ho akože budem valkať. No ale keď si dobre pomúčite dosku a valček, tak to ide. Na vykrajovanie šišiek Vám stačí obyčko pohár. A predstavte si fakt napuchnú, keď do panvice dáte dostatok oleja.
Viem, že je to recept, ktorý sa možno v rodinách dedí, ale keby ste sa chceli inšpirovať alebo potrebujete bezlepkovú verziu tak si môžete urobiť šišky podľa môjho receptu. Pre tých, ktorí majú laktozóvu intoleranciu a alergiu na kravskú bielkovinu mám super tip na tvaroh, je to vegánsky mandľový tvaroh, ktorý si viete kúpiť v obchode Vegana. Myslím, že majú aj internetovú stránku, ja k nim chodím do kamenného obchodu. Jeden je pri železničnej stanici v Petržalke a jeden je ešte blízko Figara v bratislavskej časti Nové Mesto.
Dúfam, že sa Vam podaria a urobia Vám toľko radosti ako mne.
Suroviny na 10 šišiek:
- 150 g Promix Uni univerzálnej bezlepkovej múky
- 10 g ryžovej krupice
- 250 g vegánskeho mandľového tvarohu
- 2 vajcia z podstieľkového chovu
- 2 PL tuzemského rumu
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL pomarančovej kôry
- 1 ČL rumovej arómy
- kokosový olej na vyprážanie šišiek
Suroviny na malinovo – jahodovú omáčku:
- maliny
- jahody
- 1 sáčok Agaranta želatíny (tiež kúpite vo Vegane)
- voda brezový cukor
práškový cukor na posypanie
Postup:
- V miske si zmiešame všetky suroviny a vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať asi tak 30 minút.
- Nachystáme si pracovnú dosku, ktorú si pomúčime a múkou posypeme aj valček na cesto. Cesto potom vyvaľkáme cca na hrúbku 1 alebo 1,5 cm.
- Na panvicu si dáme kokosový olej tak, aby tam bola aspon 3 cm vrstva oleja. Je to dôležité pre to, aby nám šišky pekne napuchli. Keď sme si cesto vyvaľkali, pohárom sme vykrojili šišky, ktoré sme vyprážali na rozpustenom kokosovom oleji z oboch strán.
- V odmerke sme zmiešali obsah sáčku želatínového prášku a 100 ml vody. Zvlášť v hrnci sme krátko povarili asi 1 minútu, necháme vychladnúť a potom sme pridali maliny s jahodami.
- Šišky si nakoniec poprášime práškovým cukrom.