Hlavné jedlá

THAJSKÉ ČERVENÉ KARI S JAZMÍNOVOU RYŽOU

19. januára 2019
Thajské červené curry
Milujem objavovať nové chute a skúšať jedlá kuchýň celého sveta. A tak si ma v minulosti získala aj tá azijská, najprv moje kulinárske srdce zahorelo láskou k sushi a wasabi, ktoré sa k nemu podáva.  Keď som neskôr objavila jedno z mojich najobľúbenejších bistier v Bratislave zamilovala som sa aj do ďalších azíjskych jedál, tak je možné, že do budúcnosti nájdete na mojom blogu viacero receptov ázijských chutí.

Medzičasom v Bratislave už vzniklo viacero reštaurácií, kde si viete vybrať, tak ak milujete ázijské chute, už to dnes nie je vôbec problém.
Tentorát som sa nejak intuitívne rozhodla navariť kari, červené kari. Jednak príjemne zahreje uzimené telo počas týchto chladných dní a je aj celkom  časovo nenáročné na prípravu. 
Samotné kari patrí v súčasnosti medzi veľmi obľúbené korenie. Má viacero druhov, najmä čo sa týka sfarbenia a pálivosti, ide o kari pasty, ktoré sa používajú na prípravu ázijských jedál. 
Červená kari pasta je vraj tá najpálivejšia, ale asi naozaj záleží od výrobcu a koľko z pasty si do jedla dáte. Obsahuje červené chilli papričky, cesnak, šalotku, citrónovú trávu, limetu, rascu, soľ, koriander a galangal. Priznám sa, že som si ju doma nepripravovala sama, ale kúpila som ju v obľúbených azíjských potravinách Seoul Plaza, ktoré nájdete v Bratislavskom Novom Meste blízko jedného nákupného centra. Radšej som si hneď do zásoby kúpila aj zelenú kari pastu, tá patrí medzi najmenej ostré kari pasty. Žltá kari pasta, sa častejšie používa do indickej kuchyne, má podobné zloženie ako ostatné dve kari pasty, ale navyše obsahuje kurkumu, rímsku rascu, muškátový oriešok a škoricu. Má strednú pálivosť. Okrem toho ma tam zaujala aj jedna arašidová omáčka, ale tú som použila do iného receptu. 
Paradoxne ja osobne nemám rada až tak pikantné jedlá. Nepridávam si do polievok tie rôzne štipľavé pasty, ani si na balkóne nepestujem čili papričky, ale kari (a wasabi) je výnimka. Keď občas použijem korenie štipľavej papriky do receptu, tak len jemne, s korením to veľmi nepreháňam. A čo sa mi na tomto recepte veľmi páči je, že je časovo nenárcný na pripravu, medzitým ako pripravujete mäsko, sa vám uvarí jazmínová ryža, tak si ho vlastne zvládnete pripraviť aj po práci na večeru. 
No a čo teda budete potrebovať ?
 
 Suroviny na 4 porcie: 
  • 1PL kokosového oleja
  • 1 väčšia šalotka 
  • 450 g bravčovej panenky 
  • soľ 
  • čerstvý koriander
  • čerstvá petržlenová vňať 
  • 1 balenie/ sáčok červenej kari pasty 
  • 4 PL DM jemnej arašidovej pasty 
  • 1 PL kokosového cukru
  • 1PL sójovej omáčky
  • šťava z citróna / šťava z limetky 
  • 400 ml hustejšieho kokosového mlieka
  • 1 žltá paprika 
  • jazmínová ryža 
  • čierny sezam
 
Postup: 
  1. Vo väčšom hrnci si najprv rozpustíme kokosový olej, na ktorom si osmažíme najemno nakrájanú šalotku a čerstvý koriander s petržlenovou vňaťou. Premiešame len krátko a potom pridáme na medajlóniky nakrájanú nasolenú  bravčovú panenku, pridáme teplotu a smažíme na silnejšom stupni 5-8 minút.
  2. Potom pridáme červenú kari pastu, arašidovú pastu, kokosový cukor, sójovú omáčku, husté kokosové mlieko a za pohár vody. Všetko dobre premiešame a varíme ešte približne 15-20 minút, kým je mäsko mäkké.
  3. Pridáme štavu z polovice citróna alebo šťavu z celej limetky.
  4. Medzitým sme si nakrájali žltú papriku na pásiky, pridali k mäsku, stíšili a na miernom stupni ešte povarili 3-4 minutky.
  5. Hotové potom ešte posypeme čerstvým koriandrom a petržlenovou vňaťou. Do uvarenej jazmínovej ryže pridáme čierny sezam. 
 
Thajské červené kari s jazmínovou ryžou
 
 
Thajské červené kari s jazmínovou ryžou
 

You Might Also Like

Preložiť