Aké by to bolo leto bez dobrej zmrzliny. Úplne najlepšie padne počas horúcich letných dní na prechádzke mestskými ulicami, v parkoch, na jazere či kúpalisku. Ale skvelá je aj v kombinácií s letnými sviežimi koláčmi. Južania ako napríklad Gréci alebo Cyperčania si ju vychutnávajú vo frapé. Zmrline sa jednoducho popularita fakt nedá uprieť. Niekto má rád krémové plné príchute a niekto zase svieže ovocné sorbety, ale milujeme ju podľa mňa v istom období roka všetci.
Nespomínam si, či som zmrzku tak zbožnovala aj keď som bola dieťa, ale definitívne som si svoju zmrzlinovú lásku začala uvedomovať asi 5 rokov dozadu, keď som bez nej nedokázala vydržať ani v zime. Mala som svoje najobľúbenejšie príchute a často som chodila na ňu na obľúbené miesta do nášho bratislavského Starého mesta. No situácia sa mi trošku zmenila, keď mi zistili laktózovú intoleranciu a alergiu na kravskú bielkovinu. Našťastie vegánska zmrzlina je dnes už celkom bežná, ale často krát majú skôr ovocné príchute, ktoré ja až tak neobľubujem a práve tie, ktoré mám najradšej vo vegánskej verzii nemajú. Zároveň stále zastávam názor, že domáce je predsa len domáce. Tak som sa rozhodla, že skúsim doma urobiť svoju vlastnú zmrzku.
Prvú som robila banánovo-čokoškovú, príprava je fakt veľmi rýchla, jednoduchá a ak náhodou nemáte zmrzlinovač, tak toto je ideálny recept. Vlastne to bol tiež jeden z dôvodov prečo som začala práve ňou. Ale keď ho už mám konečne doma urobila som si tento víkend jednu z mojich naj, ktorú som vlastne vo vegánskej verzii nikde ani nevidela, slaný karamel. Keď doma zmrzlinovač nemáte, skúste si zmes dať do misky a nechať aspoň 3 hodinky v mrazničke, nebude až taká jemná a možno sa vytvoria jemné kryštáliky ľadu, ale na chuti jej to neublíži, bude rovnako dobrá.
Ak niektorú vyskúšate, budem veľmi rada, ak mi dáte vedieť do komentov, ktorá Vám chutila viac. Prípadne, aký recept na zmrzlinu by ste ešte chceli.
Vegánsky slaný karamel
Suroviny:
- 100 g natural kešu orieškov
- 500 ml hustej kokosovej smotany
- 2 PL BIO agávového sirupu
- 50 g BIO kokosového cukru
- 1 KL cukru z pravej Bourbon vanilky
- 1/2 KL soli
- 2 PL vody
- pistácie na posypanie
- kornútky
Postup:
- Nádobu zmrzlinovača dáme približne na 8 hodín do mrazničky.
- Asi 4 hodiny dopredu si namočíme kešu oriešky do vody.
- V menšej miske zmiešame kokosový cukor s vodou, dáme do rozohriateho hrnca alebo hlbšej panvice a varíme až do zovretia na miernom ohni. Stále ale miešame, aby nám cukor s vodou neprihorel. Potom pridáme do kuchynského robota.
- Do robota pridáme potom aj scedené kešu oriešky a ostatné suroviny na zmrzlinu. Vymiešame do hladka.
- Zmrzlinovú zmes prelejeme do nádoby a dáme na 10 minút do mrazničky.
- 3 minúty pred uplynutím 10 minút vyberieme z mrazničky nádobu zmrlinovača a pustíme ho na 3 minúty naprázdno, aby sa nám zmrzlinová zmes neprilepila na steny nádoby. Ak máte doma zmrzlinovač, tento krok si skontrolujete podľa návodu, ktorý ste k nemu dostali, môže sa líšiť.
- Zmes po 10 minútach prelejeme do zmrzlinovača a necháme vymiešať po dobu 30 minút. Aspoň mne sa po tejto dobe páčila hustota zmrzliny.
- Zmrzlinu si dáme do misky a ešte na 2 hodinky vložíme do mrazničky.
- Najlepšie chutí posypaná pistáciami.
Pozn. na úvodnej fotke
Vegánska banánovo-čokoládová zmrzlina
Suroviny:
- 2 veľké banány
- 2 PL javorového sirupu
- 60 g hustého bieleho sójového jogurtu
- 40 g pravého holandského kakaa
- 1 PL vanilkového extraktu z pravej bourbon vanilky
- kúsky horkej čokolády
Postup:
- Banány nakrájame na kolieska, dáme do vrecka alebo sáčku a dáme na 30 minút do mrazničky
- Po 30 minútach všetky suroviny s výnimkou kúskov horkej čokolády pridáme do kuchynského robota a vymiešame do hladka.
- Nakoniec primiešate kúsky horkej čokolády, ja ich kupujem v bio obchode. Zmrzlinovú zmes pridáte do misky a do mrazničky na 6 hodín.