Vraj najväčšími milovníkmi cestovín na svete sú Taliani. Áno, veď povedzme si, že cestoviny alebo ako by samotní Taliani povedali „pasta“ patrí k ich tradičnej kuchyni. Ja nemusím byť ani Talianka, na to aby som sa tu verejne priznala, že cestoviny doslova milujem. A rovnako tak milujem vymýšľať kombinácie chutí, ktoré sú typické pre rôzne typy známych svetových kuchýň.
A tak vznikol nápad spojiť tradičnú taliansku „pastu“ s ázijskými ingredienciami a korením. Doťuknúť túto taliansko-ázijskú fúziu som už nemohla nijako inak ako tigrími krevetami, keďže morské príšerky by som mohla mať na raňajky, na obed aj na večeru a stále by som ich nebola prejedená.
Pre mňa bolo vždy mimoriadne dôležité, aby farby jedla spolu pekne hrali na tanieri a pri týchto ázijských cestovinách sa mi tie farby cestovinovej a pistáciovo žltej, jemnej oranžovej s ružovou na tigrích krevetách, červenej cherry paradajok a zelenej na bylinkách tak páčili, že som sa len chvíľu dívala na tanier a až po chvíli som ich ochutnala. Našťastie, chuťové poháriky tvrdili to isté čo zrakové vnemy. Navyše sú veľmi rýchlo hotové, tak ak ste hladní alebo Vám prídu kamoši na dohodnutú alebo neočakávanú návštevu, tak tieto cestovinky určite môžete nachystať .
Suroviny na 2 porcie:
- 100 g cestovín (kukuričné špagety)
- kápia
- 25 g nesolených nepražených arašidov
- 2 väčšie strúčiky cesnaku
- 1 PL kokosového oleja
- 6 ks cherry paradajok
- 250 g mrazených tigrích kreviet
- chilli korenie
- soľ
- čierne korenie
- 50 g bambusových výhonkov
- jarná cibuľka
- zmes výhonkov/ čerstvých byliniek na dekoráciu
- štava z 1/4 limetky
- 1/2 PL sójovej omáčky
- 2 tenšie plátky rastlinneho margarínu Alsan
- trochu arašidov a pistácií na posypanie
Postup:
- Na panvicu nalejeme polievkovú lyžicu kokosového oleja.
- Asi polovičku kápie si nakrájame na tenšie kolieska a spolu s prelisovaným cesnakom opražíme na oleji.
- Neskôr pridáme arašidy, krevety a dochutíme chilli korením.
- Keď krevetky po opražení zblednú, pridáme cherry paradajky spolu s bambusovými výhonkami.
- Dosolíme, dokoreníme, avšak jemne, na koľko ešte budeme stále pridávať sójovú omáčku.
- Nakoniec pridáme limetkovú šťavu, plátky Alsanu, sójovú omáčku a dobre premiešame.
- Na taniere potom naservírujeme do klbka stočené kukuričné špagety, posypeme jarnou cibuľkou, výhonkami alebo čerstvými bylinkami a troškou arašidov a pistácií.