Polievky

KRÉMOVÁ ŠPARGĽOVÁ POLIEVKA

5. mája 2019
Krémová špargľová polievka

Na jari okrem prebúdzajúcej sa prírody, spevu vtákov, dlhších dní a voňavých kvetov milujem aj čerstvé sezónne potraviny. Špargľa má svoju sezónu od polky apríla do konca júna. To, že mám špargľu rada som vlastne zistila vďaka mamininej špargľovej polievke.

Varila mi ju vždy, keď som v piatok pricestovala domov do Levíc, lebo krémové polievky patria jednoznačne k mojim najobľúbenejším jedlám. Niekedy ich jem ako hlavné jedlo s domácim opečeným chlebíkom.

Doteraz som si sama zo špargle nič nepripravovala, lebo som mala rešpekt voči spôsobu jej spracovania. Ani neviem prečo. Mala som predstavu, že ju treba nejako špeciálne ošúpať, vedela som, že sa nekonzumuje celá a že je potrebné z nej niečo aj najprv odrezať. A toto všetko vo mne vzbudilo dojem, že tá príprava, bude zrejme veľmi náročná. A tak som si teraz povedala, že už je načase odložiť nabok tieto moje špargľové predsudky a po vygooglení jedneho článku som si uvedomila, že veď boli úplne zbytočné.

Keďže som sa nevedela rozhodnúť kúpila som si oboje, aj bielu aj zelenú a z tej bielej som navarila moju obľúbenú polievku. Ešte mám v zásobe jeden recept na krémové rizoto, ktorým Vám sem tiež pridám a keďže som ju ešte stále celú nespotrebovala, tak určite ešte niečo dobré vymyslím.

Suroviny:
  • 500 g Bio bielej špargle
  • 1,5 l kuracieho vývaru
  • 2 väčšie zemiaky
  • rastlinný margarín Alsan
  • 2 ks šalotiek
  • 2 žĺtky
  • čerstvá petržlenová vňať
  • majorán
  • soľ
  • čierne korenie
Postup:
  1. Najprv spracujeme špargľu. Odrežeme tvrdý drevnatý koniec a tiež odrežeme hlavičky. Poslúžia nám potom aj na dekoráciu polievky. Ošúpeme ju, buď klasickým nožíkom alebo škrabkou a nakrájame na menšie časti.
  2. Ošúpané zemiaky si nakrájame na kocky a spolu s nakrájanou špargľou pridáme do horúceho vývaru. 2 lyžice z vývaru si odložíme bokom .
  3. Na panvici si na masle speníme na jemno nakrájané šalotky, ktoré pridáme k zemiakom a špargli.
  4. Keď sa zelenina vo vývare dovarí a zmäkne, tak polievku na chvíľku stiahneme z ohňa a rýchlo do nej vmiešame rozšľahané žĺtka, ktoré sme si zmiešali s odloženou troškou vývaru.
  5. Polievku vrátime späť a už ju len jemne dovaríme na menšom stupňi. Po chvíľke ju znovu z ohňa stiahneme, rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou, čiernym korením a navrch posypeme čerstvými bylinkami
  6. Hlavičky, ktoré sme si odložli na bok krátko povaríme v osolenej vode a ešte trošku osmahneme na panvici aby zostali chrumkavé a spolu s bylinkami ich dáme na vrch polievky.
Krémová špargľová polievka

You Might Also Like

0 comments

Write a comment