Letné

PEČENÉ CUKETOMRKVOVÉ PLACKY

21. júna 2019
Pecene cuketovomrkvove placky

Ako som si nedávno prečítala v mojom obľúbenom food časopise, cuketa je vraj kráľovnou leta. Hoci je to z botanického hľadiska ovocie (možno sa nám už bude zdať menej čúdný fakt, že ju používame do koláčov) v mojich mysli je to stále zelenina, ktorá patrí snáď v každom ročnom období a nie len v lete k najvyhľadávanejším v potravinách, supermarketoch, či na lokálnych trhoch.

Ja ju mám vždy, len tak pre istotu, keby som naozaj umierala od hladu, v chladničke a neraz ma práve cuketa zachránila, keď moja fantázia mala práve prestávku. Milujem potraviny, ktoré majú také uni využitie ako toto ovocko-zelenina (stále sa neviem rozhodnúť, či ju vnímam skôr ako ovocie alebo zeleninu).

Robila som z nej už pizzu, koláče, “cestoviny”, šaláty, ale snáď najčastejšie robím placky. Naposledy. keď som ich išla robiť, som si povedala, že by som mohla recept trošku vylepšiť a tak vznikol recept na tieto pečené placky, do ktorých som pridala aj strúhanú mrkvu. Príprava je veľmi jednoduchá, pečenie veľmi rýchle, takže zachránia aj keď ste fakt veľmi hladní.

Suroviny na 14 placiek:
  • 1 stredná cuketa
  • 3 menšie mrkvy
  • 5 PL ovsenej múky / jemných ovsených vločiek
  • 3 PL BIO celozrnnej špaldovej múky
  • 2 PL petržlenovej vňate
  • 1 PL majoránu
  • soľ
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 3 PL strúhaného vegánskeho syru
  • 1 veľké domáce vajíčko
Postup:
  1. Pripravíme si kuchynský robot, v ktorom najemno nastrúhame cuketu a mrkvy
  2. V zvlášt miske zmiešame vločky, múku, vňať, majorán a pridáme najemno nastrúhanú zeleninu.
  3. Dochutíme soľou, cesnakom a nakoniec pridáme nastrúhaný syr a rozšľahané vajíčko.
  4. Plech vystelieme papierom na pečenie a lyžicou tvarujeme placky, ktoré pečiem 25- 30 minút pri 180 stupňoch.

Tip: Dajte si ich so šalátom zo špenátových listov, cherry paradajok, troškou olivového oleja, soli a chia semienok alebo troškou arašidového masla na slano.

Mrkvove placky

You Might Also Like

0 comments

Write a comment