Prichádza obdobie, kedy konečne môžeme tráviť viac času vonku, v prírode a možno už nám to vyjde dokonca aj cez týždeň, keďže sa nám dni konečne začínajú predlžovať. Ja sa teším z toho, že zrazu idem do práce za svetla a keď odchádzam ešte stále slniečko svieti. Tak už „len stačí, že bude pár dní teplo ako to bolo v posledné dni, aby už aj večery boli teplejšie a mohli sme si vychutnávať atmošku jari niekde v lese alebo na teraske pri káve, či vínku.
Tradičný francúzsky pokrm, pre všetkých milovníkov pečiva, ktorý si radi vychutnajú kombináciu cesta s plnkou. Taký je quiche. Quiche je veľmi vďačným jedlom, keď sa chystáte niekam na celý deň do prírody alebo idete na piknik. Plnka sa dá obmieňať podľa toho, čo má každý rád alebo len tak proste podľa nálady. Ja som sa rozhodla si ho pripraviť viacmenej sezónne, z jarnej cibuľky a pridala som ešte aj cukinu. Tentokrát som nepiekla zvlášť cesto a po jeho dopečení ešte zapekala plnku, skúsila som piecť všetko naraz. Chuť je rovnaká a ak ste práve hladní, tak takto je to aj rýchlejšie.
Piekla som ho len v malej liatinovej panvici s priemerom 13 cm, tak ak chcete napiecť quiche pre rodinu alebo pre návštevu, tak treba použiť proporčne väčšie množstvo ingrediencií. Tak šup do kuchyne a
Bon apéttit.
Suroviny:
- 60 g hladkej ryžovej múky
- 50 g tapiokovej múky
- 50 g rastlinného margarínu ALSAN
- soľ
- 1,5 PL vody
- 1/4 cukiny
- 2 jarné cibuľky
- 60 ml pohánkového mlieka
- 30 g ryžovej smotany na varenie
- 30 g pecorina
- 1 vajce
- čerstvá bazalka
Postup:
- Najprv si z múky, margarínu a soli vypracujeme cesto, trošku sa drobí a preto do neho pridáme 1,5 PL vody. (resp. uvidíte podľa konzistencie cesta, cesto sa pridaním musí prestať drobiť, aby bolo hladké. )
- Cesto si potom v miske odložíme na hodinku do chladničky alebo na pol hodinku do mrazničky. Po vybratí si ho položíme na dosku a vyvaľkáme na priemer formy, v ktorej budeme cesto piecť. Treba myslieť na to, že musí mať priemer taký, aby pokrylo aj okraje formy. Takto vyvaľkané cesto potom prenesieme do formy, ak by sa nám nahodou roztrhlo, čo sa môže pri bezlepkovom ceste stať, tak prstami ho utlačíme tak, aby malo po celej forme rovnomernú hrúbku.
- Potom si pripravíme náplň. Mlieko, smotanu a vajce spolu dobre vymiešame a pridáme na štvrťky nakrájanú cuketu, jarnú cibuľku a nastrúhaný syr.
- Osolíme, okoreníme a pečieme 40 minút vo vopred predhriatej rúre na 180 stupňov. 5 minút pred dopečením na vrch dáme na kúsky natrhanú čerstvú bazalku.