V dnešnú sobotu sa konečne znovu vrátila jar. Na oblohe ani mráčik, slnko ma zohrievalo tak, že som dnes väčšinu dňa mohla chodiť len v košeli.
Užívala som si prechádzku v Brhlovciach, kam sme sa vybrali preskúmať s rodinkou skalné obydlia, vychutnávala si kávu a vínko na terase, bez toho, aby som sa potrebovala zohriať pod dekou. Verím, že dnešným dňom sa konečne skončil maratón chladných dní a ten zimný kabát so svetrami môžem definitívne odložiť na najvrchnejšiu policu v šatníku.
Tento deň mi tak pripomenul jedno príjemné poobedie, kedy som kupovala špargľu. Aj keď cez víkend, kedy som varila toto krémové špargľové rizoto patril k tým nepríjemnejším, čo sa počasia týka v poslednom období, rozhodla som sa, že túto myšlienku vytesním a budem si pamätať len tú radosť, akú som mala, keď som ochutnala prvé sústo.
Ja som vždy rizoto pripravovala uvarením ryže vo vriacej vode po dobu ako bolo uvedené na obale, bez toho, že by som si ju v prvej fáze trošku opražila a postupne ju podlievala vývarom či vodou. Ale až teraz som vlastne zistila, že o aký pôžitok som sa pripravila. Klasickým varením sa nedá dosiahnuť tá krémovosť, ktorú som na rizotách v reštauráciách obdivovala. Vždy je pre mňa zaujímavé, že na pohľad taký detail ako trošku iný spôsob prípravy, dokáže zmeniť chuť a celkovo možno dojem z pripravovaného jedla. Takže až teraz som nadobudla dojem, že som prvýkrát navarila ozajstné rizoto.
Takže, ak ešte máte doma špargľu a máte chuť na krémovú večeru alebo dobrý nedeľný obed, budem rada, ak sa inšpirujete mojím receptom a dáte mi vedieť ako Vám chutilo. Prípadne ako vy pripravujete Vaše obľúbené rizoto, lebo veď toto jedlo sa dá pripraviť snáď na 100 spôsobov.
Suroviny na 4 porcie:
- 2 šalotky
- 6 sušených bio paradajok
- 11 ks maslových šampiňónov
- biela a zelená špargľa (cca 18 ks)
- arašidový olej
- 2 ks väčšieho petržlenu
- 350 g ryže na rizoto
- 2 dcl bieleho suchého vína
- 1 l vývaru z morčačích krídel
- strúhaný vegánsky syr
- 1 PL rastlinného margarínu ALSAN
- medvedí cesnak
- čerstvá petržlenová vňať
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Najprv si pripravíme špargľu. Zo šparglí odstránime drevnaté konce, bielu ošúpeme celú, okrem hlavičiek a zelenú tak asi do 2/3. Takto pripravené ošúpané špargle dáme variť do osolenej vody, povaríme len krátko približne 5-8 minút. v ďalšom hrnci si povaríme aj petržlen.
- Medzitým vo väčšom hrnci na arašidovom oleji osmažíme na jemno nakrájanú šalotku, ktorú potom zalejeme bielym vínom a počkáme až kým sa vyparí. K šalotke potom pridáme našu ryžu, spolu dobre premiešame a postupne podlievame vývarom. Najprv jednou naberačkou a ďalšiu prilejeme až keď sa vývar vstrebe. Tento postup opakujeme až do momentu, kým je ryža uvarená. Ak ste si náhodou nepripravili dostatok vývaru, tak môžeťe potom podlievať vodou. Celý proces trvá tak približne 25 minút.
- Na panvici si osmahneme nakrájané šampiňóny, uvarené špargle, petržlen a sušené paradajky.
- Pripravenú ryžu v hrnci vrátime naspäť na oheň, pridáme do nej hubovo- špargľovú zmes, dolejeme trošku vody, premiešame a nakoniec dochutíme soľou, korením a najemno nakrájaným medvedím cesnakom.