Leto prešlo ako voda a jeseň sa ukazuje v celej svojej kráse. Vôňa a farba padajúceho lístia, teplé počasie babieho leta ale aj to sychravé upršané so zamračenou oblohou, kedy je najlepšie len ostať doma pod dekou, zapáliť si sviečky, uvariť si teplý čaj a tekvicové menu.
Na jeseň si veľmi rada varím a pečiem tekvicové jedlá. K najobľúbenejším určite patrí hokaido polievka zo známej červenej hokaido tekvice, pečená, plnená tekvica alebo sladké tekvicové muffiny. Keďže rada skúšam a experimentujem, tak som si skúsila túto jeseň tekvicové gnocchi. Tento recept Vám možno ukáže, že aj cestovina môže byť výživná a nemusí nevyhnutne obsahovať veľa tukov, lebo si ju musíte pripraviť s nejakou smotanovou omáčkou.
Na samotné gnocchi nebudete potrebovať veľa ingrediencií, postačia zemiaky, tekvicové pyré, trošku múky, syr a koreniny. Ja som sa rozhodla ich pripraviť prirodzene bezlepkové a vegánske. Tak verím, že si na nich pochutia všetci. Pri ich príprave sa dokonca stihnete aj trochu pohrať, keď budete vidličkou vytvárať na gnocchoch ich typické zárezy. Dajte si len pozor na jednu vec, keď ich budete vyberať z horúcej vody, ukladajte si ich vedľa seba, aby sa Vám nepolepili.
Suroviny:
- 1 veľký zemiak
- 1 stredne veľká hokaido tekvica (cca 150 g)
- 120 g ryžovej hladkej múky
- 1/4 ČL muškátového orieška
- 1 ČL soli
- 6 plátkov rastlinného margarínu Alsan
- 200 g tempehu
- 1 väčší strúčik cesnaku
- šafran
- 50 g strúhaného vegánskeho parmezánu + extra na posypanie
Postup:
- V rúre upečieme tekvicu a v hrnci uvaríme zemiaky. Dáme ale pozor, aby sa nerozvarili.
- Vidličkou popučíme zemiaky na jemno a upečenú tekvicu rozmixujeme na pyré.
- Na pomúčenej doske spracujeme cesto, najprv uvarené zemiaky, ktoré posypeme preosiatou ryžovou hladkou múkou, potom tekvicové pyré, nastrúhaný vegánsky syr a nakoniec soľ a muškátový oriešok.
- Ruky si dobre posypeme múkou a zamiesime cesto do tvaru širokého valca resp, oblého obdĺžnika (ako na jednej z fotiek). Zamiesené cesto necháme prikryté kuchynskou utierkou asi 10 minúť odpočívať.
- Cesto po 10 minútach nakrájame na rovnaké pozdĺžne diely, z ktorých si v rukách vyformujeme hrubšie valčeky. Nakrájame ich asi na 3 cm dĺžku a vidličkou vytvoríme zárezy.
- Gnocchi vkladáme do osolenej vriacej a vyberáme, keď vyplávajú na povrch.
- Na koniec na panvici roztopíme rastlinný margarín a opečieme na plátky nakrájaný cesnak, potom pridáme na kocky nakrájaný tempeh. V závere posypeme šafránom.
- Hotové gnochi posypeme ešte čerstvou petržlenovou vňaťou, strúhaným syrom