Udon rezance, tak trošku netradične. Klasické udon sú hrubé rezance z pšeničnej múky. Ja som do receptu použila rezance z rastliny konjak. Drobná zámena kľúčovej suroviny v tomto ázijskom jedle vôbec ale neubrala na chuti. Udon rezance odteraz určite zaradím medzi obľúbené hlavné jedlá.
Cestoviny z rastliny konjak sú veľmi praktické, keďže ich môžete priamo konzumovať, zároveň potešia všetkých, ktorí práve trošku striehnu na kalórie, keďže neobsahujú žiadne sacharidy, cukry ani tuky . Toto nie je moja prvá skúsenosť s týmto typom cestovín, dávnejšie som na ne náhodou narazila v bioobchode a keďže rada v kuchyni skúšam nové veci, tak som veľmi dlho neváhala a kúpila som ich. Chuťou a konzistenciou pripomínajú ryžové rezance. Môžete ich použiť v polievke, do šalátov, akokoľvek si len zmyslíte. Ja som si ich celkom obľúbila a určite to nebude teraz posledný krát, kedy som s nimi varila.
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ázijské jedlo bude vyžadovať veľa špeciálnych surovín, na tento recept budete potrebovať v podstate len 2 také, ktoré si myslím, že sa nevyhnutne nemusia u vás nachádzať a pôjdete si ich kúpiť, keď si budete chcieť pripraviť tento recept. Sú to spomínané cestoviny a potom huby shiitake. Huba shiitake je vraj známa ako „kráľovná húb“ , vedeli ste to? A je druhou najobľúbenejšou hubou po šampiňónoch. Okrem toho je veľmi zdravá, dobre pôsobí na tráviaci trakt, napomáha imunitnému systému, má svoje miesto v tradičnej čínskej medicíne. Takže, tento recept na udon rezance je vlastne veľmi zdravý a a ešte aj postava friendly 😀 . Takže , čo budem potrebovať a ako na to sa dozviete, keď sa presuniete trošku nižšie.
Suroviny na 2 porcie:
- 200 g mletého hovädzieho mäsa
- 200 g udon konjak rezancov
- 1/2 červenej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g červenej papriky
- menšia mrkva
- hrsť húb shiitake
- sezamový olej
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
- zázvor
- sezamové semienka
Suroviny na omáčku:
- 0,5 dl sójovej omáčky
- 0,5 dcl worcester omáčky
- 1 PL dijon horčice
- 1 PL jemného kečupu
- 1 PL trstinového cukru
- čierne korenie
Postup:
- Na rozohriatej a olivovým olejom vymastanej panvici orestujeme mleté hovädzie mäso. Mäso potom vyberieme po orestovaní z panvice.
- Cibuľu nakrájame najemno a cesnak pretlačíme cez lis. Papriku nakrájame na úzke pásiky a mrkvu nastrúhame.
- Takto pripravenú zeleninu potom vložíme do hlbšej panvice a opražíme do mäkka. Posypeme zázvorom, čiernym korením a štipkou soli. V závere k zelenine pridáme na štvrtiny nakrájané huby shiitake.
- K zelenine primiešame mäso a cestoviny.
- Zmiešaním všetkých surovín pripravíme omáčku, ktorou v závere polejeme cestoviny.
- Udon rezance nakoniec trošku polejeme sezamovým olejom a posypeme sezamovými semiačkami.