Veľká noc tradične pripadá vždy na prvú nedeľu po prvom jarnom mesačnom splne. Tento rok veľkonočný predĺžený víkend začína tzv. Zeleným štvrtkom, 18. apríla.
Tieto sviatky jari už cítiť na každom kroku, teplejším slnečnejším počasím, v kvetinárstvach, ktoré nám ponúkajú krásne jarné kvety a veľkonočné dekorácie vajíčok, zajačikov alebo kuriatok a v časopisoch popisujú veľkonočné zvyky a tradície a dávajú nám tipy, čo dobré a tradičné si počas týchto sviatkov navariť.
Ja osobne, som tieto sviatky až tak neobľubovala kvoli oblievačke na Veľkonočný pondelok. Na fakte, že šibanie a oblievanie, nepatria medzi moje obľúbené slovenské zvyky sa nezmenilo nič, ale teraz tieto sviatky vnímam skôr ako príchod jari, kedy si konečne môžem užívať prvé teplejšie slnečné lúče a čas strávený s rodinou a trošku dlhšie ako len na 2 víkendové dni.
Veľká noc je plná chutí a ja si spomínam, že babka mala napečených vždy niekoľko druhov koláčov a tradičnú veľkonočnú babu, ktorá sa jedla vždy až na Bielu sobotu. Je to forma slaného koláču z pečiva, vajíčok, údeného mäska, vo väčšine prípadov aj slaninky a klobásky, vajíčok a byliniek. Keďže som chcela urobiť trošku ľahšiu verziu, tak som nahradila slaninku a klobásku údeným tempehom. Vajíčka a mäsko som nakúpila z domáceho chovu a bylinky na trhnu. A tak som si urobila svoju verziu babičkinej baby.
Viem, že tieto recepty asi patria k rodinným „bohatstvám“ a dedia sa, ale ak by ste chceli vyskúšať novú verziu, môžete sa inšpirovať mojím receptom.
Suroviny na plech vo veľkosti 25×25:
- 350 g pohánkového kváskového chlebíka
- vývar z údeného mäsa (bravčové stehno)
- rastlinný margarín ALSAN
- 2 šalotky
- 1 balenie údeného tempehu
- 750 g údeného mäsa (bravčové stehno)
- čerstvé bylinky : medvedí cesnak, majorán, petržlenová vňať
- 7 vajec
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Najprv dáme variť do väčšieho hrnca údené mäso.
- Na panvici, kde sme si rozpustili Alsan sme pridali na jemno nakrájané šalotky a na menšie kocky nakrájaný údený tempeh. Na konci sme pridali čerstvé bylinky okrem petržlenovej vňate.
- Uvarené údené mäsko spolu s chlebom sme tiež nakrájali na menšie kocky. V hlbokej miske sme chlieb poliali vývarom, ale tak, aby nebol ani príliš mokrý ani príliš suchý.
- Nakoniec sme poliaty chlebík s bylinkovým tempehom a údeným mäsom zmiešali dokopy a primiešali sme žĺtka. V zvlášť miske sme si vyšľahali bielka do snehu a primiešali k ostatným surovinám.
- Zmes sme dali na vopred vymastený a múkou vysypaný plech a piekli vo vyhriatej rúre približne 30 minút pri teplote 180 stupňov.