Hlavné jedlá

ZAPEKANÁ TRESKA S DOMÁCIM RAJČINOVÝM ČATNÍ A PEČENÝMI ZEMIAKMI

15. januára 2019
Recept, ktorý Vám zabezpečí prísun vitamínov v tomto sychravom zimnom počasí. Je plný zeleniny. 
Ryby patria k mojim najobľúbenejším potravinám, resp. druhom jedál. Ich príprava je celkom jednoduchá, sú ľahké na trávenie, takže si ich celkom rada robím na obedy cez pracovný týždeň. Aspoň sa po obedovej prestávke necítim ako v kóme a nepozerám sa na monitor počítača akoby práve odbila polnoc. 

Rybu na tento spôsob som zatiaľ nepripravovala. Pôvodne som chcela čatní kúpiť hotové, napríklad značka Tesco Finest má celkom slušný výber hotových čatní. Ale bola som celkom prekvapená, keď som robila nákup, nič čo by zodpovedalo mojim predstavám som nenašla. Tak medzitým ako som brázdila nákupným košíkom medzi regálmi, som googlila zopár receptov, aby som mala aspoň predstavu, čo všetko na prípravu domáceho čatní budem potrebovať, aby sa mi zase nestalo, že prídem domov a zistím, že polovica surovín mi chýba. Mala som predstavu, že to má byť určite paradajkavocibuľkové, tak zvyšok som už celkom kreatívne doladila. 
Keďže moja laktózová intolerancia a intolerancia kravskej bielkoviny mi trošku komplikujú život pri každom zapekacom recepte, ktorý by mal obsahovať smotanu alebo strúhaný tvrdý syr, tak som ešte rýchlo navštívila aj bioobchod a nakúpila vegánsky syr a namiesto smotany som použila hustý biely jogurt od Alpra
A toto je vlastne celý nakupovací príbeh surovín na tento rybací recept.
A čo môj fotopríbeh, ten nie je až taký pestrý, fotka podľa predstáv sa mi podarila len jedna, teda záberov mám veľa, ale viete ako to je keď má niekto sklon k perfekcionizmu… je len jedna… 
 
Suroviny na 3 porcie : 
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvé bylinky – petržlenová vňať a tymián 
  • 1 celá viazanička cesnaku 
  • 4 stredné filety tresky 
  • 50 g vegan syru Violife s tradičnou príchuťou (ak nemáte laktózovú intoleranciu môžete použiť goudu alebo čedar) 
  • 100 g bieleho hustého jogurtu Alpro ( hodí sa hustý biely jogurt alebo smotanový syr, kľudne vhodne dochutený bylinkami pre tých, čo nemajú laktózovú intoleranciu prípadne intoleranciu kravskej bielkoviny)
  • 1 KL dijon horčice 
  • maslo Alsan

 

Suroviny na domáce čatní: 
  • 1 šalotka
  • 4 PL lúpanych paradajok v paradajkovej omáčke 
  • 1/2 KL soľ 
  • 1/2 KL štiplavá paprika 
  • 1 KL kurkuma
  • 1 KL mletá rasca
  • 1 KL kokosového cukru
  • 1 PL octu

 

Postup: 
  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov pri teplovzdušnom nastavení. Plech si vymastíme maslom Alsan, ošúpané zemiaky nakrájame na mesiačiky, polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a medzi zemiaky vložíme celý cesnak, ktorý nám ich pekne prevonia. Zemiaky pečieme približne 20-25 minút.
  2. Medzitým si prichystáme čatní, na panvici si osmahneme na jemno nakrájanú šalotku, lúpané paradajky, posypeme kokosovým cukrom, soľou, štiplavou paprikou, kurkumou, mletou rascou a prelejeme  octom. Po zhustnutí, stiahneme z horáka.
  3. V miske si potom zmiešame nastrúhaný  vegánsky syr Violife s tradičnou príchuťou, biely jogurt, horčicu. 
  4. Keď sa zemiaky dopiekli, odhrnieme ich trošku na bok, vložíme tresku, najprv na ryby naložíme lyžicou čatní a potom jogurtovosyrovú zmes. Zemiaky posypeme čerstným tymiánom a petržlenovou vňaťou a pečieme ešte 15 minút.
  5. Dopečenú rybu so zemiakmi môžeme ešte posypať čerstvými bylinkami. Kto má chuť, môže si rybu ešte jemne pokvapkať citrónovou šťavou. 
 
 

You Might Also Like

0 comments

Write a comment