Jesenné

GAŠTANOVÝ CHEESECAKE

17. novembra 2021
gastanovy cheesecake

Gaštany, popri všetkom tom ovocí a zelenine, ktoré som Vám spomínala v predchádzajúcich príspevkoch a z ktorých som vytvárala jesenné jedlá a dezerty, jednoznačne patria k jeseni. Preto som nemohla ukončiť svoju sezónu jesene bez receptu, kde by boli hlavným hrdinom práve gaštany. Predstavujem vám gaštanový cheesecake.

gastanovy cheesecake

Cheesecake patril kedysi k mojím obľúbeným dezertom, ale kvoli svojej intolerancii a alergii som sa ho musela vzdať. Hoci mnohé kaviarne majú vo svojej ponuke koláčiky vegánske či bezlaktózové, kaviareň, ktorá by ponúkala taký cheesecake som zatiaľ nenašla. (ak o nejakej viete, napíšte mi do komentáru, rada pôjdem vyskúšať). No, a tak som si povedala, že si napečiem cheesecake sama. Presnejšie, jesenný gaštanový cheesecake.

Hoci klasický cheesecake tvaroh neobsahuje, ja som ten môj urobila práve z tvarohu a smotanového syru. Spodok som nepripravila z keksíkov, ale použila som zdravšie ovsené vločky, gaštanovú múku a samozrejme oriešky- mleté mandle . Ja verím, že keď si ho napečiete, zistíte, že výmena surovín a trošku odľahčená verzia chuti koláčika vôbec neublížila, ale práve naopak. A všetci, ktorí máte podobný problém s laktózou ako ja, samozrejme cheesecake je bezlaktózový.

gastanovy cheesecake

Tí, ktorí ma poznáte, alebo ma nejakú chvíľku sledujete na sociálnych sieťach, viete, že estetično je pre mňa veľmi dôležité. Ja si aj doma naservírujem kávu a koláčik tak, aby to malo tú správnu atmošku. Keď stylujem jedlá na fotku, vždy sa snažím, aby vám jedli aj oči a aby fotka odrážala chute a poodhaliť vám trošku príbeh každého jedla. Pripúšťam, že nie vždy sa mi to na sto percent podarí a aj ja sama mám jedlá, ktorých fotenie som si užila viac ako iné a je to na tých fotkách aj cítiť. Preto sa teším, že moja emócia radosti sa preniesla aj na fotky.

Chuť gaštanov, vôňa klinčekov, chrumkavé cesto, lahodná krémová tvarohovo-smotanová plnka, to je gaštanový cheesecake. Ak máte radi tieto vône a chute, určite si ho urobte. Tak sa teda pozrime, čo budete potrebovať. Koláčik som piekla v okrúhlej forme s priemerom 24 cm.

Suroviny na korpus:
  • 200 g jemných ovsených vločiek
  • 100 g gaštanovej múky
  • 1,5 PL zomletých mandlí
  • 1,5 PL mandľového masla
  • 1,5 PL gaštanového pyré
  • 1,5 PL kokosového oleja
  • 4 PL medu
  • 2 ČL mletých klinčekov
Suroviny na plnku:
  • 3 balenia bezlaktózového tvarohu (1 balenie 180g )
  • 150 g bezlaktózového smotanového syru Philadelphia
  • 200 g gaštanového pyré
  • 2 vajcia
  • 100 g medu
  • 1 ČL mletých klinčekov
Postup:
  1. Ovsené vločky a mandle si v kuchynskom robote zmixujeme na jemno.
  2. K najemno zomletým vločkám a mandliam pridáme postupne všetky suroviny na korpus a dobre premiešame.
  3. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a pripravené cesto na korpus rukami utlačíme rovnomerne na dno formy.
  4. Korpus pečieme v rúre 10 minút pri 160 stupňoch.
  5. Bezlaktózový tvaroh je trošku hrudkový, preto si ho ponorným mixérom rozmixujeme úplne do hladka.
  6. Primiešame smotanový syr, gaštanové pyré, vajíčka, med a mleté klinčeky, až kým nám nevznikne hladký krém. Ak nepostačí vareška, tak plnku do hladka rozmixujeme ešte ponorným mixérom.
  7. Pečieme asi hodinu do zlatista pri teplote 160 stupňov.

You Might Also Like

Preložiť