Jesenné Šaláty

JESENNÝ TEKVICOVÝ ŠALÁT

27. októbra 2021
tekvicový šalát

Jeseň je najlepším obdobím, kedy podľahnúť čaru tekvice. Každú sezónu ma jeseň namotivuje, aby som vymyslela nové tekvicové recepty.(ak by ste si chceli niečo znovu navariť či napiecť, stačí keď si otvoríte kategóriu jesenné alebo zadáte do hľadáčika slovo tekvica. ) Hokaido tekvica je mojím obľúbeným druhom tekvice, využiteľný na veľa spôsobov, do polievky, na sladko do koláčikov alebo si môžete uvariť teplý jesenný tekvicový šalát.

Šaláty patria k mojím obľúbeným jedlám, sú ľahko stráviteľné, rýchlo hotové, zvyčajne na ich prípravu netreba žiadne špeciálne suroviny Stačí vám kopu zeleniny, celozrnné obilniny, koreniny, trošku oleja a možno ešte kvalitné bielkoviny. Ale na jeseň, kedy teploty začínajú klesať, či v zime, keď sa tešíme na to, ako si zahrejeme skrehnuté prsty na rukách, je lepšie dostať do žalúdka niečo teplé, čo nám zahreje telo.

Tento tekvicový šalát vás určite príjemne zahreje, najlepšie chutí, keď z rúry vytiahnete čerstvo upečenú hokaido tekvicu a cherry paradajky. K šalátu si môžete uvariť uvarenú čiernu alebo kľudne aj bielu quinou.

tekvicový šalát

Takže berte pero, papier a píšte nákupný zoznam alebo asi stačí aj mobil, ja mám tiež v telefóne aplikáciu nákupný zoznam.

Suroviny na 2 porcie:
  • 1 menšia hokaido tekvica alebo 1/2 väčšej
  • 2 hrste zelených luskov
  • 2 hrste edamame fazuliek
  • 150g šampiňónov alebo hlivy ustricovej
  • 150g cherry paradajok
  • 200 g bezlaktózovej mozzarely
  • 60 g rukoly
  • soľ
  • rozmarín
  • tymián
  • tekvicový olej
  • tekvicové semienka
voliteľné:
  • čierna /biela quinoa (podľa toho, čo máte doma)
Postup:
  1. Tekvicu nakrájame na mesiačiky. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý naukladáme nakrájanú tekvicu. Pečieme na 200 stupňoch približne 28 minút. Na posledných 8 minút pridáme cherry paradajky.
  2. Na panvici opražíme zelené lusky, edamame fazuľky a šampiňóny alebo hlivu ustricovú.
  3. Na tanier dáme rukolu, opečenú tekvicu a cherry paradajky, opražené zelené lusky a edamame fazuľky, ktoré sme vybrali zo šupky.
  4. Dochutíme soľou, korením a bylinkami.
  5. Na vrch natrháme mozzarelu, posypeme tekvicovými semienkami a prelejeme tekvicovým olejom.
  6. Ak by ste si k šalátu uvarili aj quinou, pridajte ju na tanier na rukolu a potom vrstvite ostatné suroviny.
tekvicový šalát
tekvicový šalát

You Might Also Like

0 comments

Write a comment