Cheesecake sa zaraďuje na list mojich najobľúbenejších koláčikov od momentu, ako som ho ochutnala v kaviarni jednej nemenovanej frančízy u nás v bratislavskom starom meste. Je to už pár rokov dozadu, ale stále sa drží na popredných miestach rebríčka mojich top koláčikov.
Milujem tú krémovú chuť, rôznorodosť príchutí a chrumkavú keksíkovú krustu. Je to jeden z dezertov, ktorého základ je rovnaký a pritom môže chutiť stále inak. A práve túto rozmanitosť a plnosť chutí mám na ňom najradšej.
Základom každého dobrého cheesecaku je mascarpone alebo tvaroh, čo je pre mňa ako človeka, ktorý má intoleranciu laktózy, alergiu na mliečnu bielkovinu k tomu a zároveň foodblogerku , výzva, aby som našla verziu, ktorá bude identická, rovnako jemná. A myslím, že tento cheesecake taký je, nezostala som pri jednom kúsku. Ak máte rovnakú potravinovú intoleranciu ako ja alebo možno chcete len vyskúšať niečo nové budem veľmi rada, keď vyskúšate recept a dáte mi vedieť do komentov ako Vám chutil.
Pri vymýšľaní príchutí odporúčam využiť možno sezónne ovocie, ja som tentokrát dochutila koláčik figami a prečo chai, lebo je jeseň a po lete sa predsa potrebujem zahriať, a keď nie horúcim čajom, tak aspoň tými správnymi koreninami.
Suroviny na korpus:
- 1 3/4 šálky špaldových keksíkov zn. Natur Jihlava (neobsahujú mliečne alergény)
- 1/4 šálky kokosového cukru
- 3 PL rozpusteného kokosového oleja
- 2 PL kokosového mlieka Alpro (odporúčam použiť práve túto značku kvoli hustote)
Suroviny na cheesecake náplň:
- 400 g hodvábneho tofu
- 1/2 šálky kešu orieškov
- 1 malý banán
- 1/4 šálky čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
- 2 PL rozpusteného kokosového oleja
- 2 KL arómy z pravej Bourbon vanilky
- 4 KL kukuričného škrobu
- 2 KL mletého kardamónu
- 1 1/2 KL mletého zázvoru
- 1/8 KL mletých klinčekov
- na špičku KL mletého badiánu
- 1/2 KL mletej škorice
- trošku soli
- 2/3 šálky kokosového cukru, do ktorej vmiešamie trošku perníkového korenia
Postup:
- Kešu oriešky namočíme aspoň na 1 hodinu do vody.
- Do kuchynského robota nalámeme sušienky, aby sa nám ľahšie spracovali a rozmrvili na jemno.
- Pridáme do nich cukor, ktorý ešte dobre premiešame s rozomletými sušienkami.
- Primiešame olej, mlieko a rukami spracujeme do cesta.
- Cesto lyžicou naložíme po kúskoch na dno dobre vymastenej formy a uhladíme druhou, vypuklou stranou lyžice.
- Dáme piecť ma 10 minút do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov.
- V kuchynskom robote zmiešame do hladka všetky suroviny na cheesecake náplň a vylejeme na upečený korpus.
- Pečieme znovu pri 180 stupňoch asi 55 minút. Avšak celý čas cheesecake pravidelne pozorujeme a vytiahneme ho z rúry , keď začína z vrchu hnednúť .
- Na záver dozdobíme sójovou šľahačkou a čerstvými figami.