CHAI VEGAN CHEESECAKE

7. októbra 2019
Vegansky cheesecake

Cheesecake sa zaraďuje na list mojich najobľúbenejších koláčikov od momentu, ako som ho ochutnala v kaviarni jednej nemenovanej frančízy u nás v bratislavskom starom meste. Je to už pár rokov dozadu, ale stále sa drží na popredných miestach rebríčka mojich top koláčikov.

Milujem tú krémovú chuť, rôznorodosť príchutí a chrumkavú keksíkovú krustu. Je to jeden z dezertov, ktorého základ je rovnaký a pritom môže chutiť stále inak. A práve túto rozmanitosť a plnosť chutí mám na ňom najradšej.

Základom každého dobrého cheesecaku je mascarpone alebo tvaroh, čo je pre mňa ako človeka, ktorý má intoleranciu laktózy, alergiu na mliečnu bielkovinu k tomu a zároveň foodblogerku , výzva, aby som našla verziu, ktorá bude identická, rovnako jemná. A myslím, že tento cheesecake taký je, nezostala som pri jednom kúsku. Ak máte rovnakú potravinovú intoleranciu ako ja alebo možno chcete len vyskúšať niečo nové budem veľmi rada, keď vyskúšate recept a dáte mi vedieť do komentov ako Vám chutil.

Pri vymýšľaní príchutí odporúčam využiť možno sezónne ovocie, ja som tentokrát dochutila koláčik figami a prečo chai, lebo je jeseň a po lete sa predsa potrebujem zahriať, a keď nie horúcim čajom, tak aspoň tými správnymi koreninami.

Suroviny na korpus:
  • 1 3/4 šálky špaldových keksíkov zn. Natur Jihlava (neobsahujú mliečne alergény)
  • 1/4 šálky kokosového cukru
  • 3 PL rozpusteného kokosového oleja
  • 2 PL kokosového mlieka Alpro (odporúčam použiť práve túto značku kvoli hustote)
Suroviny na cheesecake náplň:
  • 400 g hodvábneho tofu
  • 1/2 šálky kešu orieškov
  • 1 malý banán
  • 1/4 šálky čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
  • 2 PL rozpusteného kokosového oleja
  • 2 KL arómy z pravej Bourbon vanilky
  • 4 KL kukuričného škrobu
  • 2 KL mletého kardamónu
  • 1 1/2 KL mletého zázvoru
  • 1/8 KL mletých klinčekov
  • na špičku KL mletého badiánu
  • 1/2 KL mletej škorice
  • trošku soli
  • 2/3 šálky kokosového cukru, do ktorej vmiešamie trošku perníkového korenia
Postup:
  1. Kešu oriešky namočíme aspoň na 1 hodinu do vody.
  2. Do kuchynského robota nalámeme sušienky, aby sa nám ľahšie spracovali a rozmrvili na jemno.
  3. Pridáme do nich cukor, ktorý ešte dobre premiešame s rozomletými sušienkami.
  4. Primiešame olej, mlieko a rukami spracujeme do cesta.
  5. Cesto lyžicou naložíme po kúskoch na dno dobre vymastenej formy a uhladíme druhou, vypuklou stranou lyžice.
  6. Dáme piecť ma 10 minút do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov.
  7. V kuchynskom robote zmiešame do hladka všetky suroviny na cheesecake náplň a vylejeme na upečený korpus.
  8. Pečieme znovu pri 180 stupňoch asi 55 minút. Avšak celý čas cheesecake pravidelne pozorujeme a vytiahneme ho z rúry , keď začína z vrchu hnednúť .
  9. Na záver dozdobíme sójovou šľahačkou a čerstvými figami.

You Might Also Like

2 komentáre

  • Reply Iveta 7. októbra 2019 at 8:27

    No velice dobre vyzera 👌a tie zaujimave koreninky a hodvabne tofu hmm 🤔nahrada za mascarpone uz ho len zohnat a vyskusat 💕😘💃

    • Reply theveelicious 7. októbra 2019 at 22:27

      hodvabne tofu nie je problem zohnat, da sa kupi v kazdom dobrom bio obchodiku alebo objednat zo stranky vegana.sk. A tie koreniny su perfektne, pripomina to trosku pernik, ale zaroven je to aj take jesenne. Myslim, ze sa podaril.
      Dakujem pekne za pochvalu.

    Write a comment