Cheesecake sa zaraďuje na list mojich najobľúbenejších koláčikov od momentu, ako som ho ochutnala v kaviarni jednej nemenovanej frančízy u nás v bratislavskom starom meste. Je to už pár rokov dozadu, ale stále sa drží na popredných miestach rebríčka mojich top koláčikov.
Milujem tú krémovú chuť, rôznorodosť príchutí a chrumkavú keksíkovú krustu. Je to jeden z dezertov, ktorého základ je rovnaký a pritom môže chutiť stále inak. A práve túto rozmanitosť a plnosť chutí mám na ňom najradšej.
Základom každého dobrého cheesecaku je mascarpone alebo tvaroh, čo je pre mňa ako človeka, ktorý má intoleranciu laktózy, alergiu na mliečnu bielkovinu k tomu a zároveň foodblogerku , výzva, aby som našla verziu, ktorá bude identická, rovnako jemná. A myslím, že tento cheesecake taký je, nezostala som pri jednom kúsku. Ak máte rovnakú potravinovú intoleranciu ako ja alebo možno chcete len vyskúšať niečo nové budem veľmi rada, keď vyskúšate recept a dáte mi vedieť do komentov ako Vám chutil.
Pri vymýšľaní príchutí odporúčam využiť možno sezónne ovocie, ja som tentokrát dochutila koláčik figami a prečo chai, lebo je jeseň a po lete sa predsa potrebujem zahriať, a keď nie horúcim čajom, tak aspoň tými správnymi koreninami.
Suroviny na korpus:
- 1 3/4 šálky špaldových keksíkov zn. Natur Jihlava (neobsahujú mliečne alergény)
- 1/4 šálky kokosového cukru
- 3 PL rozpusteného kokosového oleja
- 2 PL kokosového mlieka Alpro (odporúčam použiť práve túto značku kvoli hustote)
Suroviny na cheesecake náplň:
- 400 g hodvábneho tofu
- 1/2 šálky kešu orieškov
- 1 malý banán
- 1/4 šálky čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
- 2 PL rozpusteného kokosového oleja
- 2 KL arómy z pravej Bourbon vanilky
- 4 KL kukuričného škrobu
- 2 KL mletého kardamónu
- 1 1/2 KL mletého zázvoru
- 1/8 KL mletých klinčekov
- na špičku KL mletého badiánu
- 1/2 KL mletej škorice
- trošku soli
- 2/3 šálky kokosového cukru, do ktorej vmiešamie trošku perníkového korenia
Postup:
- Kešu oriešky namočíme aspoň na 1 hodinu do vody.
- Do kuchynského robota nalámeme sušienky, aby sa nám ľahšie spracovali a rozmrvili na jemno.
- Pridáme do nich cukor, ktorý ešte dobre premiešame s rozomletými sušienkami.
- Primiešame olej, mlieko a rukami spracujeme do cesta.
- Cesto lyžicou naložíme po kúskoch na dno dobre vymastenej formy a uhladíme druhou, vypuklou stranou lyžice.
- Dáme piecť ma 10 minút do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov.
- V kuchynskom robote zmiešame do hladka všetky suroviny na cheesecake náplň a vylejeme na upečený korpus.
- Pečieme znovu pri 180 stupňoch asi 55 minút. Avšak celý čas cheesecake pravidelne pozorujeme a vytiahneme ho z rúry , keď začína z vrchu hnednúť .
- Na záver dozdobíme sójovou šľahačkou a čerstvými figami.




7 komentárov
No velice dobre vyzera ?a tie zaujimave koreninky a hodvabne tofu hmm ?nahrada za mascarpone uz ho len zohnat a vyskusat ???
hodvabne tofu nie je problem zohnat, da sa kupi v kazdom dobrom bio obchodiku alebo objednat zo stranky vegana.sk. A tie koreniny su perfektne, pripomina to trosku pernik, ale zaroven je to aj take jesenne. Myslim, ze sa podaril.
Dakujem pekne za pochvalu.
Sale Secure Ordering Macrobid 100mg Las Vegas Cialis approved online pharmacies for cialis
Free Shipping Amoxicilina Order Amex Overseas cheapest cialis 20mg
buy viagra and cialis online Foreign bodyfluids e.
Order Diflucan Online Rx Pharmaceutical buy cheap cialis online Viagra Price At Walgreens
real cialis online Cialis Canada No Prescription