Na perník existuje nekonečne veľa receptov, lebo je to taký rýchly sladký kúsok neba, ktorý každý miluje. Aspoň, takto by som popísala ja tento koláčik, ak by sa ma niekto opýtal na definíciu. A ja som si tento čokoškový perník zamilovala na prvé zahryznutie.
Vláčne kakaové cesto s kúskami nalámanej čokolády a orechmi alebo bez nich a len s višňami, na vrchu potretý džemom a poliaty čokoládovou polevou alebo posypaný strúhaným kokosom. Nedá sa povedať, ktorý verziu perníka mám najradšej. U mňa to vždy záleží od momentálnej nálady. Keďže som mala domáci marhuľový džem, ktorý sme kúpili na farmárskych trhoch v starej tržnici a v mojej mini špajzovej skrinke som našla vynikajúcu vanilkovú horkú čokoládu, rozhodla som sa pre tento čokoškový perník s holandským kakaom, čokoládou, vlašskými orechmi . Z Indie som si priniesla škoricu, tak táto samozrejme nesmela v recepte chýbať.
Mala som teraz také perníkové obdobie, piekla som ho viackrát, ak ste aj vy perníkový milovníci, môžete si urobiť malú obmenu. Namiesto marhuľového džemu môžete použiť čučoriedkový džem s levanduľou a namiesto čokoládovej polevy posypať perník len nastrúhaným kokosom.(predtým však treba potrieť perník džemom)
Takže, máme 2 varianty, tak už len tie suroviny a postup.
Suroviny:
- 270 g trstinové cukru DM Bio
- 400 g hladkej špaldovej múky
- 2 vajcia
- 3 PL holandského kakaa
- 1 KL sódy bikarbóny
- 1 prášok na pečenie do perníka
- 3 PL marhuľového džemu
- 1 dcl arašidového oleja
- 1/2 L kokosového mlieka
- nasekané vlašské orechy
- škorica
- perníkové korenie
- 6 PL marhuľového džemu na vrch
Suroviny na čokoládovú polevu:
- 70 g rastlinného margarínu Alsan
- 120 g BIO vanilkovej horkej čokolády
Postup:
- Všetky sypké suroviny zmiešame v jednej miske.
- Žĺtky a bielky oddelíme a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- Do sypkej zmesi sme vmiešali oddelené žltky, olej, mlieko, džem, nasekané oriešky a kúsky čokolády.
- Nakoniec sme pridali vyšľahaný sneh, ktorý sme opatrne metličkou vmiešali do cesta.
- Perník vylejeme do vymasteného a vysypaného plechu a necháme piecť 20-30 minút pri 180 stupňoch.
- Keď perník vytiahneme z rúry, potrieme ho ešte za horúca džemom a v prípade, že chceme na vrch len strúhaný kokos, tak ho hneď posypeme aj džemom. V prípade, že chceme perník s čokoládovou polevou, tak počkáme kým perník vychladne. a vylejeme naň čokoládovú polevu.
- Čokoládovú polevu sme si pripravili zmiešaním roztopeného rastlinného margarínu a čokolády. Čokoládu rozpustíme v sklenej miske vo vodnom kúpeli.