Letné

ČUČKOVOČERNICOVÝ KOLÁČ S MASCARPONE

19. mája 2022
čučkovočernicový koláč

Máj je mesiacom, kedy počasie už občas naberá kontúry leta, počet slnečných dní prevažuje nad tými chladnejšími a daždivejšími. Ale máj je ešte stále mesiacom, ktorý sa kalendárne radí medzi tie jarné. V lete nám chutí všetko studené, osviežujúce a tak som sa rozhodla, že je čas napiecť prvý letný koláčik. Kombinácia ľahkého krému, nadýchaného cesta a osviežujúceho ovocia je presne to kombo, ktoré v lete najviac poteší. Dajte si kúsok leta na tanieri a napečte si tento čučkovočernicový koláč s mascarpone.

čučkovočernicový koláč

Viem, keď sa povie mascarpone, každému hneď napadne, že je reč o typickom talianskom dezerte tiramisu. Donedávna by som rovnako uvažovala aj ja. No odteraz si predstavím tento čučkovočernicový koláč. Oproti tiramisu má ešte jednu vyhodu je fakt veľmi rýchlo hotový a ani príprave nemusíte venovať príliš veľa času. To je letný sen každej z nás, no nie, rýchlo a chutne. Ak máte chuť a doma v chladničke máte zásoby mascarpone, môžete si urobiť koláčiky 2, recept na moje pistáciové tiramisu nájdete tu .

Tak poďme sa teda pozrieť aké suroviny budete na tento koláčik potrebovať. Samozrejme, ak nemáte intoleranciu laktózy, tak všetky bezlaktózové suroviny môžete len ľahko vymeniť za tie klasické.

Suroviny na 1 okrúhlu formu s priemerom 20 cm:

  • 200 g polohrubej múky
  • 100 g bezlaktózového masla
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 1 kopcovitá KL prášku do pečiva
  • 2 KL citrónovej kôry
  • 2 KL cukru z pravej vanilky
  • 100 g černíc
  • čučoriedky
  • trstinový cukor a citrónová kôra na posypanie

Suroviny na plnku:

  • 300 g bezlaktózového mascarpone
  • 1 vajce
  • 1 KL agávového sirupu
  • 2 KL citrónovej kôry
  • 1 balenie cukru z pravej vanilky

Postup:

  1. Múku, cukor, zmäknuté maslo (izbovej teploty), vajce, prášok do pečiva, citrónovú kôru a vanilkový cukor spracujeme na mäkké cesto, ktoré vyvaľkáme na priemer tortovej formy. Tortovú formu ale vopred vystelieme papierom na pečenie.
  2. Z mascarpone, vajíčka, agávového sirupu, citrónovej kôry a cukru z pravej vanilky spracujeme do hladkého krému, ktorým potom potrieme pripravený korpus.
  3. Černice prekrojíme na poly a spolu s čučoriedkami nahusto naukladáme na pripravený koláč.
  4. Na záver koláčik posypeme citrónovou kôrou a trstinovým cukrom.
  5. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 35-40 minút. Ak si chcete byť istí, či je koláčik dopečený, tak môžete do koláčika pichnúť špáratko alebo špajdlu. Koláčik bude hotový, keď špáratko vytiahnete z koláčika bez prilepenej plnky, či cesta.
Tip:

používajte sušenú citrónovú kôru, ktorú nájdete v obchode medzi koreninami, lepšie sa hodí do koláčiku ako tá čerstvá.

You Might Also Like

Preložiť