Máj je mesiacom, kedy počasie už občas naberá kontúry leta, počet slnečných dní prevažuje nad tými chladnejšími a daždivejšími. Ale máj je ešte stále mesiacom, ktorý sa kalendárne radí medzi tie jarné. V lete nám chutí všetko studené, osviežujúce a tak som sa rozhodla, že je čas napiecť prvý letný koláčik. Kombinácia ľahkého krému, nadýchaného cesta a osviežujúceho ovocia je presne to kombo, ktoré v lete najviac poteší. Dajte si kúsok leta na tanieri a napečte si tento čučkovočernicový koláč s mascarpone.
Viem, keď sa povie mascarpone, každému hneď napadne, že je reč o typickom talianskom dezerte tiramisu. Donedávna by som rovnako uvažovala aj ja. No odteraz si predstavím tento čučkovočernicový koláč. Oproti tiramisu má ešte jednu vyhodu je fakt veľmi rýchlo hotový a ani príprave nemusíte venovať príliš veľa času. To je letný sen každej z nás, no nie, rýchlo a chutne. Ak máte chuť a doma v chladničke máte zásoby mascarpone, môžete si urobiť koláčiky 2, recept na moje pistáciové tiramisu nájdete tu .
Tak poďme sa teda pozrieť aké suroviny budete na tento koláčik potrebovať. Samozrejme, ak nemáte intoleranciu laktózy, tak všetky bezlaktózové suroviny môžete len ľahko vymeniť za tie klasické.
Suroviny na 1 okrúhlu formu s priemerom 20 cm:
- 200 g polohrubej múky
- 100 g bezlaktózového masla
- 50 g trstinového cukru
- 1 vajce
- 1 kopcovitá KL prášku do pečiva
- 2 KL citrónovej kôry
- 2 KL cukru z pravej vanilky
- 100 g černíc
- čučoriedky
- trstinový cukor a citrónová kôra na posypanie
Suroviny na plnku:
- 300 g bezlaktózového mascarpone
- 1 vajce
- 1 KL agávového sirupu
- 2 KL citrónovej kôry
- 1 balenie cukru z pravej vanilky
Postup:
- Múku, cukor, zmäknuté maslo (izbovej teploty), vajce, prášok do pečiva, citrónovú kôru a vanilkový cukor spracujeme na mäkké cesto, ktoré vyvaľkáme na priemer tortovej formy. Tortovú formu ale vopred vystelieme papierom na pečenie.
- Z mascarpone, vajíčka, agávového sirupu, citrónovej kôry a cukru z pravej vanilky spracujeme do hladkého krému, ktorým potom potrieme pripravený korpus.
- Černice prekrojíme na poly a spolu s čučoriedkami nahusto naukladáme na pripravený koláč.
- Na záver koláčik posypeme citrónovou kôrou a trstinovým cukrom.
- Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 35-40 minút. Ak si chcete byť istí, či je koláčik dopečený, tak môžete do koláčika pichnúť špáratko alebo špajdlu. Koláčik bude hotový, keď špáratko vytiahnete z koláčika bez prilepenej plnky, či cesta.
Tip:
používajte sušenú citrónovú kôru, ktorú nájdete v obchode medzi koreninami, lepšie sa hodí do koláčiku ako tá čerstvá.