CUKINOVÉ BROWNIE

13. mája 2019

Som netrpezlivá. Neviem sa už dočkať toho, kedy sa jar ukáže v celej svojej kráse. Koncom apríla som mohla “ochutnať” trošku z jarného slniečka a teplôt ale príchodom mája sa jar akoby rozhodla, že si predsa len ešte dopraje dovolenku.

A viete ako to býva posledné roky, jar a jeseň pomaly prestávajú existovať a zo zimných búnd pomaly vhupneme rovno do flip flopov a plaviek a vyhrievame sa na rozprostretých uterákoch kdesi pri jazere. Nieže by som to nemilovala, ale chýba mi ten prechod, kedy si užívame prvé teplejšie slnečnejšie lúče prechádzkami v prírode alebo v meste a popíjame teplú kávu na terasách. Obávam sa, že jar zažijem prvýkrát tento rok vo Valencii a keď sa po pár dňoch vrátim na Slovensko už tu bude 28 stupňov.

Na druhú stranu tieto pochmúrne májové víkendy trávim viac času v kuchyni a tak aspoň nemám výčitky svedomia, že je vonku pekne a ja som doma a vypekám všetky tie recepty, ktoré mi cez týždeň napadli. Tento víkend som síce nič nevypekala, trošku sme sa poflakovali s maminou po meste, ale toto cukinové brownie som robila pár víkendov dozadu. Keďže brownie patrí medzi moje obľúbené dezerty, tak jednoznačne recept na blogu nesmie chýbať. Je to recept nenáročný na čas, úplne bez lepku a laktózy ako všetky moje ostatné recepty. Hoci má veľa ľudí rešpekt voči sladkým receptom, do ktorých sa pridáva zelenina, cukinu naozaj v brownie neucítite. Táto zeleninka v sebe obsahuje vodu, čo zabezpečuje koláčikom šťavnatosť a tak brownie chutí presne tak ako má.

Suroviny:
  • 4 vajcia
  • 1 hrnček kokosového cukru
  • 1 hrnček arašidového oleja
  • 1 1/2 hrnčeka bezlepkovej múky Mix Universal od Schäru alebo Promix Uni
  • 1/2 hrnčeka ľanovej múky (ja som použila múku zo žltého ľanu)
  • trošku vody
  • 3/4 hrnčeka karobu alebo holandského kakaa
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL mletej škorice
  • 2 ČL rumu
  • nasekané kúsky horkej čokolády
  • nasekané sušené ovocie (podľa chuti)
  • 4 hrnčeky nastrúhanej cukety
Postup:
  1. Vajíčka s kokosovým cukrom si utrieme do peny. Pridáme múku s karobom alebo holandským kakaom, škoricou a sódou bikarbónou.
  2. V miske si zmiešame ľanovú múku s troškou vody a pridáme k ostatnym surovinám.
  3. Z nastrúhanej cukiny vytlačíme nadbytočnú vodu a následne spolu s olejom, rumom a arašidovým olejom pridáme k ostatným surovinám.
  4. Nakonieč vmiešame nasekanú horkú čokoládu a na drobnejšie nakrájané sušené ovocie.
  5. Pečieme 25 minút vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov.

You Might Also Like

0 comments

Write a comment