Jesenné

JABLKOVÝ MREŽOVNÍK

30. októbra 2019
jablkový mrežovník

Ak by sa ma niekto opýtal, ktoré ovocie je pre mňa symbolom jesene, určite by som okrem spomínaného hrozna povedala hrušky a jabĺčka. Vždy si spomeniem na detstvo, ako som kreslila obrázky s ježkom, ktorý niesol na svojich pichliačoch jablká a opadané listy. A hoci som už vyrástla z takýchto obrázkov, teraz si vytváram pomyselné obrázky o jesenných koláčikoch vo svojej hlave, ktoré si spisujem do svojho zápisníka receptov. Jablkový mrežovník je koláčik, ktorým ja začínám sladké jesenné jablkové príbehy.

Chvíľu som jablká vo svojej kuchyni nepoužívala, ale rozhodla som sa, že túto jeseň musím určite s nimi nejaké recepty povymýšľať. Otvorila som babkinu kuchársku knižku, prevracala som stránky a sama som bola zvedavá, ktorý z receptov ma zaujme. Priznám sa, že som si pre inšpiráciu prezerala aj sociálne siete, instagram a pinterest a vtedy som sa rozhodla pre jablkový mrežovník.

Ako základ babkin recept, len som ho trošku doťukla a niektoré suroviny som vymenila. Recept je samozrejme bezlaktózy, takže som namiesto klasického masla použila rastlinný margarín a namiesto kravského mlieka ryžové mlieko, viem si predstaviť, že by sa tam dobre hodilo aj to mandľové, ale skôr by som použila to nesladené. Cesto som najprv začala spracovávať rukami, ale potom som použila aj kuchynský robot, keďže bolo trošku lepivejšie. Táto konzistencia mu zostala aj po premiesení, trošku som sa obávala ako sa s ním bude pracovať, ale nakoniec to bola celkom zábava. Je ale pravda, že viac ako valček na cesto som používala prsty, na utlačenie cesta do formy a vytvorenie mriežok na vrchu koláčika. Ale tento jablčník stojí za trošku námahy, je vláčny, sladký tak akurát a voňavý po jesennom ovocí a orieškoch.

Tak čo budeme potrebovať ?

Suroviny na okrúhlu formu s priemerom 24 cm:
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 150 g práškového cukru (extra na posypanie koláčika)
  • 180 g rastlinného margarínu Alsan
  • 2 vajcia z voľného výbehu
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletych klinčekov Sonentor
  • 2 PL ryžového mlieka
  • 3 väčšie hrste vlašských orechov
  • 3-4 väčšie jablká
  • cukor z pravej Bourbon vanilky
Postup:
  1. Do múky zamiešame prášok do pečiva a práškový cukor, pridáme rastlinný margarín, vajíčka, mletú škoricu, klinčeky a spolu s ryžovým mliekom zamiesime cesto.
  2. Cesto si rozdelíme na 3 diely a jeden si odložíme bokom
  3. Formu si vymastíme a vysypeme polohrubou múkou.
  4. Na silno pomúčenej doske vyvaľkáme cesto (valček pomúčime tiež) a opatrne ho prenesieme do pripravenej formy. Prstami cesto roztiahneme po celom priemere a okrajoch formy. Ak je treba prečnievajúce cesto odrežeme nožíkom.
  5. Jabĺčka si ošúpeme a nakrájame na tenké plátky a ukladáme vejárovito na cesto do formy.
  6. Oriešky si nakrájame na drobnejšie a posypeme nimi jabĺčka vo forme.
  7. Zvyšnú 1/3 cesta rozvaľkáme a nožíkom oddeľujeme pásy hrubé asi 1 alebo 1,5 cm. V dlaniach z odkrojených pásikov vytvarujeme šúlky a naukladáme na jabĺčka s orieškami do tvaru mriežky.
  8. Koláčik dáme piecť na hodinku do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov.
  9. Upečený a vychladnutý jablkový mrežovník posypeme práškovým cukrom spolu s cukrom z pravej Bourbon vanilky . Ja som ho už na vrch neposypala, lebo mne chutil a pre mňa bol sladký dosť.
jablká
jablká
jablká
jablkový mrežovník
jablkový mrežovník

You Might Also Like

Preložiť