Už dlhšiu dobu som nepridala článok na blog s nejakým zaujímavým receptom. Nemalo by to znieť ako výhovorka alebo klišé, ale toho voľného času som mala pomenej a nejako mi chýbala aj inšpirácia na prípravu nejakého dobrého jedla dostatočne výnimočného, aby som sa s receptom podelila s Vami a dala ho na blog.
Tento recept ale využíva tzv. princípy FODMAP. Možno ste sa už niekedy s touto špeciálnou dietou stretli, v skratke na určité obdobie sa zredukuje príjem potravín obsahujúce sacharidy s krátkym reťazcom. Ja momentálne túto dietu testujem, keďže ma tak trošku k tomu prinútili moje zdravotné problémy. A tak som si ju naštudovala. Vďaka knihám a člankom sa každý deň inšpirujem a vymýšľam. A napiekla som túto bábovku. Cesto je trošku hutnejšie ako klasická bábovka, ale je mňamózna.
Suroviny:
- 200 g ryžovej hladkej múky Kroner
- 150 g tapiokového škrobu Paleo (predáva sa v špecializovaných obchodoch, kde nájdete aj značku Powerlogy, ja nakupujem napríklad v bratislavskom Freshmarkete)
- 100 ml bezlaktózového mlieka Mínus L
- 5 PL slnečnicového oleja
- 4 vajcia
- 135 g trstinového cukru
- 65 g stévie
- 1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
- 5 PL mletých vlašských orechov
- horká čokoláda s pomarančovým olejom Vivani (nájdete v bioobchodoch)
- maslo Mínus L a strúhaný kokos na vymastenie bábovkovej formy
Postup:
- V jednej miske do peny vymiešame vajíčka s cukrom a stéviou, postupne pridávame ryžovú múku, tapiokový škrob, prášok do pečiva. Potom vlejeme mlieko, olej a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame vlašské orechy, ktoré sme si predtým najemno zomleli. Horkú čokoládu nasekáme nožíkom na menšie kúsky a vmiešame do cesta.
- Bábovkovú formu sme vymastili maslom a vysypali nastrúhaným kokosom, potom sme cesto vyliali do bábovkovej formy a dali piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme približne 50 minút, či je bábovka upečená vyskúšame špajdlou alebo špáratkom, ak cesto nezostane prilepené, bábovka je dopečená.