Jesenné

ORECHOVÝ KOLÁČ SO SEZÓNNYM OVOCÍM

20. októbra 2019

Vláčne orechové cesto zdobené jesenným sezónnym ovocím, taký je tento koláčik. Okrem jablkových, hruškových či gaštanových jesenných sladkých potešení si môžete dopriať ešte jedno, hroznové s čučoriedkami a černicami.

Ja si často jeseň spájam s detstvom, kedy sme vždy v septembri chodievali na oberačky hrozna. Väčšina hroznových bobuliek skončila v kadiach, lebo sa z nich robilo dobré vínko, ale časť úrody sme si odniesli domov. Vždy, keď som zavrela oči, mala som pocit, akoby som opäť bola vo viniciach, tak silno sa niesla vôňa hrozna našou kuchyňou. A tak som si aspoň trošku tieto momenty chcela pripomenúť a napiekla som tento koláčik.

Je to taký koláčik „čo špajza dala“, keďže idú do neho suroviny, ktoré máme bežne všetci doma. Tak si ho viete napiecť hocikedy, keď Vás práve chytí neodolateľná chuť na sladké… nemusíte sa obliekať a bežať rovno do obchodu. Ale musím Vás upozorniť, mizne rýchlosťou blesku, tak ak nemáte doma všetky suroviny rovno na dve porcie, možno predsa len budete musieť ísť na krátky nákupný výlet.

Suroviny na 1 okrúhlu formu s priemerom 20 cm:
  • 4 vajcia z voľného výbehu veľkosti M
  • 6 PL zomletých lieskových orieškov/ mandlí
  • 150 g rozpusteného rastlinného margarínu Alsan
  • štipka soli
  • 190 g agátového medu
  • strapec červeného hrozna
  • 125 g čučoriedok
  • 125 g černíc
  • práškový cukor na posypanie
Postup:
  1. Vajcia spolu s margarínom, agátovým medom, štipkou soli a namletými lieskovými orieškami (mandľami) vymiešame ručným mixérom
  2. Cesto potom vylejeme do margarínom vymastenej okrúhlej tortovej formy.
  3. Pečieme asi 30 minút pri teplote 160 stupňov.
  4. Po dopečení necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
  5. Keď koláčik vychladne, tak ho opatrne podberieme a preklopíme na plytký tanier a znovu na tortový stojan. S korpusom treba narábať naozaj opatrne, lebo je krehký
  6. Nakonie dozdobíme ovocím a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

You Might Also Like

Preložiť