PISTÁCIOVO-MANDĽOVÝ CRUMBLE

3. októbra 2019

Crumble je koláčik, ktorý ponúka veľkú dávku chutí a vôní vláčneho ovocia a chrumkavej orechovo-ovsenej krusty. A pritom nemusíte stráviť v zástere v kuchyni hodiny času. Zároveň si ho môžete upiecť kedykoľvek počas roka, z ovocia sezónneho alebo len tak, z takého na aké práve máte chuť.

Crumble je vynikajúci ako fresh letný koláčik, alebo môžete pridať trochu viac ovocia, masla, orieškov, cukru alebo medu a vychutnať si ho večer pri horúcom čaji počas jesenných sychravejších večerov.

Recept na tento crumble som pripravovala ešte počas posledných letných dní, kedy som využila sezónu marhúľ a broskýň, ak ste si ich zopár odložili do mrazničky, tak si urobte tento broskyňovo-marhuľový. Tak idem Vám prezradiť, čo budete na crumble potrebovať.

Suroviny:
  • 8 veľkých broskýň
  • 3 menšie marhule
  • 1 KL cukru z pravej Bourbon vanilky
  • škorica
  • 50 ml vody
  • 2 PL agávového sirupu
Suroviny na posýpku:
  • 200 g bio hladkej špaldovej múky
  • 200 g rastlinného margarínu Alsan
  • 75 g najemno zomletých pistácií
  • 75 g nahrubo zomletých mandlí
  • 150 g kokosového cukru
  • 150 g jemných ovsených vločiek
  • extra nahrubo zomleté pistácie
Postup:
  1. Broskyne a marhule prepolíme a vyberieme z nich kôstku.
  2. Takto spracované ovocie vložíme do hlbokého hrnca, posypeme cukrom z pravej Bourbon vanilky, cukrom a zalejeme vodou a prikryjeme pokrievkou. Varíme asi 12 minút na miernom ohni.
  3. Formu na pečenie si poctivo vymastíme rastlinným margarínom, na spodok naukladáme uvarené ovocie.
  4. V miske vypracujeme rukami z margarínu a múky cestíčko, pridáme namleté orechy, cukor a vločky. V závere má cesto formu mrveničky, ktorou posypeme ovocie.
  5. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 55 minút.
  6. Pred servírovaním ešte navrch nasypeme nahrubo zomleté pistácie.

You Might Also Like

Preložiť