PISTÁCIOVO-MANDĽOVÝ KOLÁČ S CITRUSMI

29. januára 2021
pistáciovo-mandľový koláč s citrusmi

Začiatok roka, je pre mňa vždy časom, kedy si doprajem citrusy. Treba doplniť vitamíny, no nie ? Ale je to pre mňa aj obdobie červených pomarančov, ktoré mám o mnoho radšej než tie klasické. Tie väčšinou len odšťavujem alebo strúham ich kôru do koláčov. Na blogu už mám jeden recept na obrátený mandľový koláč z červených pomarančov. Tento rok pridávam recept na pistáciovo-mandľový koláč s citrusmi, kde som práve do receptu použila šťavu z pomaranča a čerstvo nastrúhanú citrusovú kôru.

Ste u mňa zvyknutí na to, že pečiem kvôli svojej intolerancii bez laktózy, ale tiež som vyznávačkou zdravého a hlavne vyváženého životného štýlu. Ja milujem sladké, preto by som nikdy nemohla držať nijakú diétu. Rada teda hľadám spôsoby, ako si dopriať sladkú ale zároveň aj zdravú mlsku. Myslím, že tento koláčik práve taký je, obsahuje veľa zdravých tukov. Je cítiť po citrusoch akoby ste sa práve načiahli a odtrhli si čerstvý pomaranč zo stromu a po škorici. Vláčne orieškové cesto sa Vám bude rozpadávať na jazyku. Pritom na jeho prípravu nepotrebujete ani veľa surovín ani veľa času.

A jeden kúsok Vám stačiť nebude …

Suroviny na 1 okrúhlu formu s priemerom 18 cm:
  • 3 vajíčka
  • 150 g práškového cukru
  • 75 g mletých pistácií
  • 75 g mandľovej múky
  • 1/2 ČL škorice
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/4 ČL mletého klinčeku
  • štipka soli
  • 50 g figového džemu s pomarančom
  • nastrúhaná kôra z 1 citrónu
  • nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
  • 1 PL čerstvej pomarančovej šťavy
  • rastlinný margarín a hladká múka na vymastenie a vysypanie okrúhlej formy
  • práškový cukor na posypanie
Postup:
  1. V miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny.
  2. Pridáme najemno zomleté pistácie (môžete použiť pražené nesolené) a mandľovú múku, mletú škoricu, klinčeky, prášok do pečiva a štipku soli.
  3. Jemne premiešame a na záver do cesta vmiešame džem.
  4. Nastrúhame kôru z citrónu a pomaranča a spolu s čerstvo vytlačenou šťavou z pomaranča pridáme do cesta.
  5. Okrúhlu formu si vymažeme rastlinným margarínom a dobre vysypeme múkou.
  6. Cesto vylejeme do formy a pečieme 40 minút na dolný a spodný ohrev pri 180 stupňoch.
pistáciovo-mandľový koláč s citrusmi
pistáciovo-mandľový koláč s citrusmi
pistáciovo-mandľový koláč s citrusmi
pistáciovo-mandľový koláč s citrusmi

You Might Also Like

Preložiť