Raňajky

ŠKORICOVÉ SLIMÁČIKY

3. mája 2019
Škoričové slimáčiky

Tieto sladké škoricové slimáčiky vznikli z môjho zámeru napiecť pletenec. Recept som mala od mojej maminy, ktorá ale naozaj upiekla pletenec, narozdiel odo mňa. Tento recept ma naučil, že nikdy nekrič hop, kým nepreskočíš… Alebo tak nejak sa to hovorí.

Myslela som si, že mám na polovicu vyhraté, keď mi kvások pekne nakysol. Dokonca aj ďalší krok vyšiel dokonale, cesto mi krásne nakyslo a dobre sa mi s ním pracovalo. Keď ale prišlo k zapletaniu, na pár sekúnd sa mi aj plakať chcelo, keď sa mi ten cop nie a nie zapliesť. Keď som cesto dokopy zmiesila už po piatykrát, tak som prišla na to, že takto to asi nepôjde a tak som dostala nápad na tieto slimáčiky.
Vlastne tak sa to niekedy deje aj v bežnom živote, keď sa Vám zdá, že sa niečo nepodarilo alebo nevyšlo, je to to najlepšie, čo sa mohlo stať, lebo môže vzniknúť niečo nové, lepšie, zaujímavejšie.
Ako som teda prezradila, ide o klasické kysnuté cesto. Je to síce recept, na ktorý si musíte vyhradiť asi 2 a pol hodinky času, ale keďže veľkú časť prípravy tvorí kysnutie cesta, stihnete popritom ešte ďalšie aktivity.

Suroviny na kvások:
  • 30 g droždia
  • 1 KL kokosového cukru
  • 1 PL múky Promix Uni
  • 100 ml vlažného ryžového mlieka
Suroviny na cesto:
  • 250 g hladkej ryžovej múky
  • 250 g múky Promix Uni
  • 80g kokosvého cukru
  • 1 celý balíček vanilkového cukru
  • 1 KL bio nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 KL bio nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 1/2 KL soli
  • 125 g rozpusteného rastlinného margarínu Alsan
  • 2 žĺtky
  • 100 ml vlažného ryžového mlieka
  • 30 g moruše
  • 30 g ošúpaných plátkov mandlí
  • škorica
  • plátky mandlí na posypanie
  • 1 rozšľahané vajíčko na potretie slimáčikov
Postup:
  1. Najprv si zarobíme zo surovín kvások, ktoré dobre premiešame a necháme spolu nakysnúť.
  2. V miske zmiešame múku Promix Uni spolu s hladkou ryžovou múkou, kokosovým cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou a pomarančovou kôrou a štipkou soli. Do tejto sypkej zmesi potom pridáme Alsan, žĺtky, vychladnuté mlieko a kvások. Vypracujeme husté a hladké cesto, do ktorého ešte zapracujeme morušu a plátky mandlí. Takto vypracované cesto dáme do misky, prikryjeme a odložíme na teplejšie miesto, aby cesto nakyslo. Po 45 až 60 minútach cesto skontrolujeme.
  3. Nakysnuté cesto ešte premiesieme a rozdelíme na dve časti. Pomocou potravinárskej fólie a valčeka si obe časti vyvaľkáme, posypeme škoricou a posypeme plátkami mandlí, ale nie príliš na husto, aby sa nám z cesta dobre tvarovali slimáčiky. Každú z týchto dvoch častí potom opäť zmesieme naspäť do bochníka a rozdelíme na 6 častí. Z každej tejto zo 6 častí vypracujeme valček, ktorý zrolujeme do tvaru slimáčika.
  4. Plech si vystelieme papierom na pečenie a slimáčiky naukladáme. V závere potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľami.
  5. Prvých 10 minút pečieme pri teplote 170 stupňov, potom znížime na 160 a dopekáme 25 -28 minút. Treba si to sledovať, závisí od typu rúry. Keď budú slimáčiky krásne zlatavé, môžeme ich vybrať z rúry .

You Might Also Like

Preložiť