TRENÁ BÁBOVKA S MAKOM

16. januára 2021

Vianočné sviatky a oslavy nového roku sú za nami. Zdá sa , že vianočné koláčiky sa už všetky zjedli. Ako lepšie začať nový rok ako mojím obľúbeným sladkým dezertom, bábovkou. Maková trená bábovka, nič nepoteší viac ako jej vláčny kúsok na januárovom raňajkovom stole.

Na Vianoce som pod stromček dostala krásnu bábovkovú formu, tak sa priznám, že motiváciou si napiecť práve tento koláčik, bola tiež túžba vyskúšať novú formu na pečenie. Hoci je forma dosť členitá, celkom ma prekvapilo, že ako jednoducho sa bábovka po upečení vyklopila. Pôvodne som v recepte chcela použiť maku viac, ale priznám sa, že až keď som do múky vsypala prášok do pečenia som si uvedomila, že veď ja som tam ešte ten mak zabudla dať. Tak sa mi podarilo odobrať aspoň trochu múky, ale ak mak milujete, pokojne si urobte bábovku v pomere 50:50, teda 150 g múky a 150 g maku. Mne bábovka chutila ale aj takto, s pridaním menšieho množstva maku. Pre mňa je dôležitejšie, aby bola bábovka vláčna a rozpadávala sa v ústach a to táto trená bábovka určite je.

Na blogu už mám jeden recept na orechovú bábovku, je ešte z mojich bezlepkových čias. Ale dobrých receptov na bábovku predsa nikdy nie je dosť. Ak si upečiete túto trenú, určite nebudete ľutovať. Ak nemáte problém s laktózou tak len ľahko nahradíte rastlinný margarín klasickým maslom a mandľové mlieko rovnako klasickým laktózovým.

Suroviny:
  • 120 g rastlinného margarínu Alsan
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 50 g mletého maku
  • 30 g sušených hrozienok
  • 1 PL rumu
  • 3 vajcia
  • 2 dl mandľového mlieka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 10 g práškového cukru na posypanie
Postup:
  1. Rastlinný margarín vymiešame s práškovým cukrom až do spenenia.
  2. Oddelíme žĺtky od bielkov a postupne ich pridáme do utreného margarínu s cukrom.
  3. Bielka vyšľaháme do snehu.
  4. Hrozienka si namočíme do rumu. Precedíme a obalíme v múke, aby sa rovnomerne vmiešali do cesta a nezostali na dne bábovkovej formy.
  5. Do vymiešanej zmesi pridáme mlieko, múku, mak, prášok do pečiva, citrónovú kôru, sneh z bielkov a hrozienka.
  6. Cesto jemne premiešame.
  7. Bábovkovú formu dobre vymastíme a vysypeme múkou a vlejeme pripravené cesto.
  8. Pečiem v stredne vyhriatej rúre asi 30-40 minút. Záleží od vašej rúry.
  9. Upečenú bábovku vyklopíme na mriežku a posypeme práškovým cukrom.
trena babovka s makom
trena babovka s makom

You Might Also Like

Preložiť