Galetka s lesným ovocím, to je tá pravá osviežujúca sladká dobrota na horúce letné dni. Kombinácia jemne kyslastej chute malín, jahôd a čučoriedok so sladkou chuťou trstinového a kokosového cukru. Ak si dáte navrch jeden kopček domácej vanilkovej zmrzliny, tento letný dezert zmizne z vášho stola rýchlosťou blesku. A to u mňa doma teda galetka zmizla aj bez tej zmrzliny.
Priznám sa, že na pečenie galetky som sa dlho odhodlávala, keďže sa mi v minulosti nepodarila. Ale tento nezdar som sa nakoniec rozhodla pripísať bezlepkovému cestu a chýbajúcemu kuchynskému robotovi, ktorý mi teraz pri pečení a prepracovaní cesta fakt veľmi pomáha.
Oplatilo sa vyskúšať znovu. Aj keď tvorba receptu mi chvíľku trvala, do dokonalosti sa mi podarila až na druhýkrát. Prvýkrát som ju piekla asi pred 3 týždňami, namiesto lesného ovocia som použila broskyne. Koláčik bol fajn, ale aj napriek tomu, že môjmu drahému na galetke nič nechýbalo, ja som sa ho stále opakovane mojimi otázkami snažila nasmerovať k odpovedi, že predsa len niečo treba doladiť v recepte. Tak som sa nad tým cez týždeň zamyslela a napiekla ju cez víkend znovu a priznám sa, že som si ju veľmi chcela aj nafotiť.
Vo verzii s broskyňami mi chutila tiež, ale pre mňa v kombinácií s lesným ovocím je naozaj top. Ešte si viem predstaviť, že perfektne chutí aj s rebarborou. Na tú tiež nedám dopustiť. Minulý rok som piekla rebarborový koláč a nedalo sa odkrojiť si len jeden alebo dva kúsky. Recept na rebarborový koláčik nájdete tu: https://theveelicious.sk/kolace/rebarborovo-cucoriedkovy-kolac/
Tak, ale stačilo úvodného príbehu, poďme už na recept.
Suroviny:
Cesto:
- 158 g celozrnnej pšeničnej hladkej múky
- štipka soli
- 3/4 ČL citrónovej kôry
- 120 g rastlinného margarínu ALSAN
- 1 vajce
- 1,5 PL kokosového cukru
- 3 PL vody
Plnka:
- 400 g lesného ovocia (mix jahôd, malín a čučoriedok podľa chuti)
- 70 g trstinového cukru
- 2 PL kukuričného škrobu
- vajce na potretie okrajov galetky
- 3/4 ČL trstinového cukru
- plátky mandlí na posypanie
Postup:
- Do misky vysypeme múku, cukor, soľ, citrónovú kôru a pridáme na plátky nakrájaný Alsan. Je dôležité, aby sme maslo pridali do múky ešte vychladené, teda pred krájaním nie je potrebné ho vybrať skôr z chladničky, aby získalo izbovú teplotu.
- V kuchynskom robote spracujeme a keď začne mať cesto konzistenciu mokrého piesku, pridáme vajíčko a vodu. Znovu zapneme robot a vypracujeme cesto. Je trošku lepivejšie, ale to je v poriadku.
- Stierkou cesto vytvarujeme do gule a zabalíme do potravinárskej fólie a necháme minimálne 2 hodiny odpočívať v chladničke. Rukou ešte jemne pritlačíme, aby sme cesto sformovali do placky, po vybratí z chladničky sa s ním bude ľahšie pracovať a lepšie ho rozvaľkáme. Ja si cesto vždy pripravím večer a najradšej ho nechám v chlade cez noc a pracujem s ním ráno.
- Po vybratí z chladničky, si cesto rozvaľkám medzi dvomi papiermi na pečenie na priemer 24 cm, hrúbka asi 0,5 cm.
- Ovocie kladieme na cesto asi 3 cm od okraja. Ak ovocie pustí veľa šťavy, tú do galetky nevylejeme celú, naopak len jemne ovocie v závere, tesne pred tým ako dáme galetku piecť, polejeme.
- Okraje prehneme cez ovocie a potrieme vajíčkom s cukrom. Nakoniec ovocie posypeme plátkami mandlí.
- Galetku pečieme asi 30 minút pri teplote 180 stupňov.
Tip : Ak vám náhodou zostalo ovocie, môžete ho premiešať s vajíčkom, ktorým sme potierali okraje galetky a dáte piecť na posledných 10- 15 minút do rúry ku galetke.