Leto. Pre niektorých čas prázdnin, pre nás pracujúcich skôr čas na pár dovolenkových dní. Obdobie, kedy dokonca s radosťou zhrešíme kúskom letnej torty alebo koláča, doprajeme si svieži letný drink alebo ľadové capuccino. Obdobie, kedy vydržíme ležať na lehátku pri jazere alebo bázene, možno na pláži pri mori a necháme sa objímať slnečnými lúčmi a ochotne znesieme pocit, že nám je horúco. Obdobie, kedy sa tešíme na sezónne ovocie, šťavnaté melóny, drobné bobuľové ovocie – čučoriedky, maliny, černice, ríbezle a samozrejme jahody. V lete je všetko zrazu farebnejšie a veselšie. Oslávme bežný letný deň. Na tanieri už čaká, jahodová torta.
Z jahôd som tento rok pripravovala jednoduchý špargľový šalát, minulý rok ste si mohli napiecť podľa môjho receptu jahodové muffiny či galetku s lesným ovocím. Všetky recepty nájdete v sekcii letných receptov. Letné recepty si zaslúžia aj príjemné stolovanie. O tom ako si leto priniesť na jedálenský stôl som nedávno písala pre inšpiratívny portál s nábytkom Biano https://www.biano.sk/ . V článku nájdete okrem iného aj zopár tipov na doplnky, aby jedlo aj skvele vyzeralo. A aby ste nemuseli dlho hľadať, tak článok nájdete tu https://www.biano.sk/magazin/dnes-inspiruje-veronika-prineste-leto-aj-na-svoj-jedalensky-stol .
Jahody sú typické letné ovocie, mám rada ich jemnú sladkú chuť a vôňu. Pamätám sa, že keď som bola malá a chodievali sme do lesa, zbožňovala som vôňu lesných jahôd a o chuti ani nehovorím. Hoci ich nikdy nebolo veľa aj to málo potešilo. Posledné 2, 3 roky som sa vždy chystala na samozber jahôd, ale nejak mi to nevyšlo. Tento a minulý rok u objektívnych príčin, tak snáď budúci rok.

V bio obchode pre mňa mamina objavila výborné vegánske mascarpone. Keďže mám alergiu aj na kazeín, tak všetky bezlaktózové produkty, ktoré bežne nájdete v obchodoch, pre mňa nie sú veľmi vhodné. Mala som doma v chladničke rovno 2 balenia, tak som premýšľala, čo napiecť. Nemala som chuť na klasické tiramisu. V šuplíku som mala ešte kokosovú smotanu, takže bolo jasné, že budem robiť niečo s krémom. Chcela som niečo primerané sladké, ľahké a jahodové a tak vznikol nápad na túto jahodovú tortu.
Korpus je bez múky, z pomletých lieskových orieškov, vajíčok, cukru. Jahodová torta je rýchlo hotová, vláčna, jednoducho ten pravý letný dezert.

Suroviny:
- 100 g mletých lieskových orechov
- 3 vajíčka
- 70 g trstinového cukru
- štipka soli
- 1 ČL cukru z pravej bourbon vanilky
- 250 ml kokosovej šlahačkovej smotany
- 1 vegan mascarpone (250 g)
- 1 celé balenie cukro z pravej bourbon vanilky
- 1 ČL citrónovej kôry
- tortové želé
- 2 PL trstinového cukru
- voda
- jahody
Postup:
- Žĺtka s 60 g trstinového cukru vymiešame do peny.
- Z bielkov so zvyšným cukrom a štipkou soli vymiešame sneh.
- Najemno zomleté lieskové oriešky zmiešame so žĺtkami a opatrne metličkou vmiešame sneh z bielkov.
- Cesto vylejeme do maslom vymastenej okrúhlej tortovej formy a dáme piecť na 170 stupňov do vopred vyhriatej rúry. Pečieme 10 minút a potom zvýšime teplotu na 180 stupňov a pečieme zvyšných 8 minút. Treba však sledovať podľa vašej rúry.
- Pripravíme si krém. Šľahačku vyšľaháme spolu s mascarpone, vanilkovým cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou v kuchynskom robote. Krém by mal mať hladkú konzistenciu.
- Keď korpus vychladne natrieme ho vrstvou krému, na krém dáme na plátky nakrájané jahody, znovu krém a jahody, ktoré zalejeme tortovým želé.
- Tortu dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie cez noc.



5 komentárov
of infarcts identi fied on MRI within hours. is generic cialis available
Baclofen Riva Senna order cialis online
Remember that there are feet of DNA in the nucleus of each cell so things have to be wrapped fairly tightly. generic cialis no prescription 200 Mg Viagra Sale
Clomid Ado buy cialis canadian
Propecia Dosage Directions cialis 5 mg best price usa