Letné Torty

JAHODOVÁ TORTA

5. júla 2021
jahodová torta

Leto. Pre niektorých čas prázdnin, pre nás pracujúcich skôr čas na pár dovolenkových dní. Obdobie, kedy dokonca s radosťou zhrešíme kúskom letnej torty alebo koláča, doprajeme si svieži letný drink alebo ľadové capuccino. Obdobie, kedy vydržíme ležať na lehátku pri jazere alebo bázene, možno na pláži pri mori a necháme sa objímať slnečnými lúčmi a ochotne znesieme pocit, že nám je horúco. Obdobie, kedy sa tešíme na sezónne ovocie, šťavnaté melóny, drobné bobuľové ovocie – čučoriedky, maliny, černice, ríbezle a samozrejme jahody. V lete je všetko zrazu farebnejšie a veselšie. Oslávme bežný letný deň. Na tanieri už čaká, jahodová torta.

Z jahôd som tento rok pripravovala jednoduchý špargľový šalát, minulý rok ste si mohli napiecť podľa môjho receptu jahodové muffiny či galetku s lesným ovocím. Všetky recepty nájdete v sekcii letných receptov. Letné recepty si zaslúžia aj príjemné stolovanie. O tom ako si leto priniesť na jedálenský stôl som nedávno písala pre inšpiratívny portál s nábytkom Biano https://www.biano.sk/ . V článku nájdete okrem iného aj zopár tipov na doplnky, aby jedlo aj skvele vyzeralo. A aby ste nemuseli dlho hľadať, tak článok nájdete tu https://www.biano.sk/magazin/dnes-inspiruje-veronika-prineste-leto-aj-na-svoj-jedalensky-stol .

Jahody sú typické letné ovocie, mám rada ich jemnú sladkú chuť a vôňu. Pamätám sa, že keď som bola malá a chodievali sme do lesa, zbožňovala som vôňu lesných jahôd a o chuti ani nehovorím. Hoci ich nikdy nebolo veľa aj to málo potešilo. Posledné 2, 3 roky som sa vždy chystala na samozber jahôd, ale nejak mi to nevyšlo. Tento a minulý rok u objektívnych príčin, tak snáď budúci rok.

jahodová torta

V bio obchode pre mňa mamina objavila výborné vegánske mascarpone. Keďže mám alergiu aj na kazeín, tak všetky bezlaktózové produkty, ktoré bežne nájdete v obchodoch, pre mňa nie sú veľmi vhodné. Mala som doma v chladničke rovno 2 balenia, tak som premýšľala, čo napiecť. Nemala som chuť na klasické tiramisu. V šuplíku som mala ešte kokosovú smotanu, takže bolo jasné, že budem robiť niečo s krémom. Chcela som niečo primerané sladké, ľahké a jahodové a tak vznikol nápad na túto jahodovú tortu.

Korpus je bez múky, z pomletých lieskových orieškov, vajíčok, cukru. Jahodová torta je rýchlo hotová, vláčna, jednoducho ten pravý letný dezert.

jahodová torta

Suroviny:

  • 100 g mletých lieskových orechov
  • 3 vajíčka
  • 70 g trstinového cukru
  • štipka soli 
  • 1 ČL cukru z pravej bourbon vanilky
  • 250 ml kokosovej šlahačkovej smotany
  • 1 vegan mascarpone (250 g)
  • 1 celé balenie cukro z pravej bourbon vanilky
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • tortové želé
  • 2 PL trstinového cukru
  • voda
  • jahody 

Postup:

  1. Žĺtka s 60 g trstinového cukru vymiešame do peny. 
  2. Z bielkov so zvyšným cukrom a štipkou soli vymiešame sneh. 
  3. Najemno zomleté lieskové oriešky zmiešame so žĺtkami a opatrne metličkou vmiešame sneh z bielkov. 
  4. Cesto vylejeme do maslom vymastenej okrúhlej tortovej formy a dáme piecť na 170 stupňov do vopred vyhriatej rúry. Pečieme 10 minút a potom zvýšime teplotu na 180 stupňov a pečieme zvyšných 8 minút. Treba však sledovať podľa vašej rúry. 
  5. Pripravíme si krém. Šľahačku vyšľaháme spolu s mascarpone, vanilkovým cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou v kuchynskom robote. Krém by mal mať hladkú konzistenciu. 
  6. Keď korpus vychladne natrieme ho vrstvou krému, na krém dáme na plátky nakrájané jahody, znovu krém a jahody, ktoré zalejeme tortovým želé.
  7. Tortu dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie cez noc.
jahodová torta

You Might Also Like

Preložiť