Po studenom a upršanom máji sme vhupli rovno do letného júna. Mne sa toto ročné obdobie, okrem slnka, pláže, dlhých dní a teplých večerov strávených s priateľmi alebo rodinou na terase, spája jednoznačne s ovocím.
S jahodami, ktoré mi babka kedysi zarábala s cukrom, malinami a ríbezľami, ktoré som si chodila trhať rovno do jej záhrady, čerešňami, ktoré som si tak rada vešala na uši, aby som bola pekná ale aj melónom, ktorého dužina mi často stekala po lícach a po rukách. Teraz si tak vlastne uvedomujem, že veľa letných spomienok a to ako vnímam leto pochádza práve z môjho detstva, keď som každé školské prázdniny trávila u babky na dedine. Tie hodiny, ktoré som trávila vonku s dedkom a tie klasické dobroty ako parené buchty, slivkové gule, palacinky alebo tradičné pupačky, ktoré mi babka každý deň chystala s obrovskou láskou sú pre mňa nezabudnuteľné. Možno aj vďaka týmto zážitkom patrí leto k mojím najobľúbenejším ročným obdobiam a ja zrazu úplne ožijem.
A tak sa už terat teším na všetky nové letné zážitky a kuchynské dobrodružstvá, keď budem chystať recepty na letné koláčiky, šaláty, zmrzlinku alebo smoothie. Začala som týmito čerešňovočernicovými cupcakami a sama som prekvapená ako mi vyšli. Ľahké cesto, príjemná chuť nie príliš sladkých čerešní a černíc, ovocný krém dosladený kokosovým cukrom. Tento recept už patrí odteraz k mojím naj a určite si tieto letné koláčiky ešte toto leto napečiem.
Suroviny na 12 cupcakov:
- 150 g BIO hladkej špaldovej múky
- 30 g BIO hladkej pohánkovej múky
- 50 g strúhaného kokosu
- 1/2 ČL esencie z pravej bourbon vanilky
- 2 veľké domáce vajíčka
- 4-5 PL ryžového mlieka ALPRO
- 160 g rastlinného margarínu ALSAN (izbovej teploty)
- 115 g domácich čerešní
- 35 g černíc
- 2 PL BIO kokosového cukru
Postup:
- Všetky suroviny s výnimkou ovocia zmiešame ručným mixérom.
- Čerešne odkôstkujeme a pokrájame na menšie kúsky, rovnako tak aj černice a vmiešame ich do cesta.
- Nakoniec ocukríme a pečieme pri 190 stupňoch 20 minút.
Krém z čerešní a černíc:
- 140 g kokosového cukru
- 45 g rastliného margarínu ALSAN (izbovej teploty)
- 3 PL čerešňovočernicového pyré
Postup na prípravu krému:
- Najpr si pripravíme pyré rozmixovaním 50 g čerešní a 50 g černíc s 1 PL kokosového cukru a 1 čajovej lyžičky citrónovej kôry.
- Zvyšný kokosový cukor na prípravu krému spolu s rastlinným maslom a pyré vymiešame metličkami na hladko.
Cupcaky nakoniec dozdobíme krémom a ovocím.