Maslové croissanty vo mne takmer vždy asociuujú obraz Eifelovej veže a tradičných francúzskych raňajok kdesi na terase tradičného francúzskeho bistra alebo kaviarne, kde si upíjate z horúceho espressa, čerstvého pomarančového džúsu a užívate si ruch ranných francúzskych ulíc, v mojich ideálnych predstavách dokonca sedím na terase s výhľadom na Eifelovku.
A aby som nezabudla, do kaviarne som sa dopravila na bicykli s takým tým košíkom. Úprimne túto idealistickú predstavu raňajok som ešte nezažila na vlastnej koži, ale hovorí sa predsa, že „dream big“ a že ak dostatočne precítite svoje predstavy všetko sa spojí, aby sa predstavy raz stali vašou skutočnosťou.
Tak som si povedala, že to vyskúšam a vychutnám si francúzsku raňajkovú klasiku doma vo svojom bytíku a budem si intenzívne predstavovať všetky tieto atribúty.
V poslednej dobe ma začalo veľmi baviť pracovať s cestom a tak som si povedala, že je asi čas si tie svoje francúzske croissanty napiecť. Bol to síce trošku zdĺhavý proces, ale výsledok stál za to.
A viete čo?, ešte potešíte vašich milovaných, keď ich podarujete a možno si začnete vytvárať svoju raňajkovú story.
Suroviny na 11-12 croissantov:
- 100 g amarantovej múky
- 60 g ryžovej hladkej múky
- 70 g bezlepkového kukuričného škrobu
- 20 g trstinového cukru
- 5 g bezfosfátového prášku do pečiva
- 30 g skorocela indického – psyllia
- štipka himalájskej soli
- 150 g rastlinného margarínu ALSAN
- 10 g droždia
- 400 ml pohánkového mlieka
- vajce
Postup:
- Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor s droždím. V zvlášť miske zmiešame múky, škrob, prášok do pečiva, soľ. Do tejto sypkej zmesi pridáme mlieko s cukrom a droždím – dobre vymiešame a potom pridáme psylium. Hneď dobre pomiešame, vznikne nám cesto, ktoré dáme vykysnúť na 2 hodinky.
- Pomúčime si pracovnú dosku, maslo nakrájame na plátky. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, na jednu polku dáme časť masla a preložíme druhou polkou. Vyvaľkáme a preložíme na tretiny. Tento postup opakujeme potom ešte 2krát a následne ešte 2krát bez pridávania masla. Vždy si treba cesto podsypávať ryžovou múkou.
- Takto rozvaľkané cesto si zložíme a necháme 15 minút odpočívať a rozvaľkáme na obdĺžnik. Nakrájame na rovnako veľke trojuholníky po celej šírke vyvaľkaného cesta. Spodná strana môjho croissantu bola dlhá asi 8 cm, nebojte sa, si normálne na to zobrať pravítko, croissanty tak budete mať rovnako veľké. Rolovať začíname práve z tejto strany.
- Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a necháme ešte podkysnúť 45 minút a znovu potrieme vajíčkom.
- Pečieme 35 minút pri 175 stupňoch. Na vrch niektorých croissantov si môžeme dať plátky mandlí.
Tip: Do croissantov som naschvál nepridávala žiaden cukor ani ich príliš nesolila, môžete si ich tak vychutnať na sladko s domácim džemom alebo naslano obložené so šalátom, vajíčkom, šunkou alebo domácou pomázankou.