Hlavné jedlá Polievky Vianoce

KRÉMOVÁ HRÍBOVÁ POLIEVKA

3. decembra 2019
kremova hribova polievka

Včera nám definitívne zaklopala zima na dvere. Studený vietor, snehové vločky, tmavšie dni, vôňa Vianoc, perníkového korenia a do ruky horúci čaj alebo polievka. Tak vyzerá často 1. zimný mesiac, december. Hlavne počas takýchto dní, kedy sme viac náchylní na chorobu alebo najčastejší problém “soplík” si treba dopriať celú kopu vitamínov a teplá polievka je pre mňa hlavne v tomto období tekutým zlatom. Obzvlášť táto krémová hríbová polievka patrí k mojim naj.

Napriek tomu, že som ju naposledy varila ešte v októbri, recept na ňu, píšem až teraz, dostali prednosť tekvicové mňamky a priznám sa, že posledné dni som potrebovala trochu oddychu a veľa som na sociálne siete neprispievala a ani tu sa nové články neobjavili. Ale ako sa hovorí, vraj na dobré sa oplatí počkať . A mne sa táto krémová hríbová polievka zdá fakt, veľmi dobrá. Okrem toho, celkom zapadá do konceptu vianočných receptov, keďže na štedrovečernom stole máme pravidelne mliečnu hríbovú a hoci by som ju ani za nič nevymenila, táto krémová je jej príjemnou alternatívou. Viete, keby náhodou…

Jej tajomstvom a zároveň najdôležitejšími ingredienciami, samozrejme okrem hríbov, je dobrý slepačí vývar a biele víno. Tie dodajú polievke tú správnu chuť. Skúšala som ju robiť už aj bez vína, ale nebolo to ono. Takže ho určite nevynechajte. Všetky ostatné suroviny sa celkom určite nachádzajú vo vašej komore alebo teda v chladničke, ak podobne ako ja si tento priestorový luxus v podobe komory nemôžete dovoliť. Lebo predsa len, ten byt sa nafúknuť nedá. Takže, si už stačí prečítať len zoznam surovín, postup a môžete variť.

Samozrejme, recept na túto krémovú hríbovú polievku je bezláktózový, tak ak nemáte intoleranciu, kľudne môžete použiť klasické mlieko a smotanu.

Suroviny:
  • 750 ml slepačieho vývaru
  • 1 cibuľa
  • 200 g šampiňónov
  • arašidový alebo repkový olej
  • 2 PL ražnej múky
  • 50 ml ryžového mlieka
  • 75 ml ryžovej smotany
  • 50 ml bieleho vína
  • vegánsky tvrdý syr
  • citrónová šťava
  • biele korenie
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • pažítka a trochu na plátky nakrájaných šampiňónov na dozdobenie
Postup:
  1. Cibuľu si nakrájame na drobno a šampiňóny na plátky.
  2. Na panvici si zahrejeme olej a necháme na ňom zosklovatieť cibuľu, pridáme huby a všetko spolu krátko osmažíme (asi 2 minúty).
  3. Osmažené šampiňóny poprášime ražnou múkou a ďalej opekáme krátko na panvici.
  4. Presypeme do hrnca, do ktorého potom nalejeme horúci slepačí vývar. Povaríme asi 8 minút pri miernej teplote.
  5. V závere pridáme mlieko, smotanu a rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka.
  6. Nakoniec do polievky nalejeme víno, dosolíme, dokoreníme.
  7. Nakoniec polievku dozdobíme najemno nasekanou pažítkou a na plátky nakrájanými šampiňónmi.
kremova hribova polievka
kremova hribova polievka

You Might Also Like

0 comments

Write a comment