Polievky sú na jeseň ako stvorené. Jeseň je po lete ročným obdobím, keď sa snažíme jedlom zahriať a ak nie ste práve čajoví, tak najlepšie je na to práve polievka. Tie krémové sú moje najobľúbenejšie, keď si naložíte plný tanier ešte Vás aj príjemne zasýtia. A aká by to bola jeseň, keby na stole chýbala tekvicovo-batátová polievka.
Tekvica je základom mojej jesennej kuchyne. Stačí pridať zopár zaujímavých ingredienciíi a zaujímavý tekvicový recept je na svete. Okrem jej všestranného využitia, či už na sladko v koláčikoch alebo na slano, mám na nej rada aj jednoduchosť prípravy a hokaido tekvicu nemusíte ju ani šúpať. Stačí ju len nakrájať, opražiť trošku na cibuľke a zaliať vývarom. Kým sa tekvica v hrnci varí, stačíte si ešte poumývať a poutierať riad a upratať ten neporiadok v kuchyni. Potom stačí len recept dokončiť a môžete si urobiť príjemný víkendový obed alebo aj večeru. Recept na túto polievku je môj posledný, myslím pre tohtoročnú jesennú sezónu a teraz už budú nasledovať len tie vianočné. Tak poďme sa teda pozrieť, že čo budete potrebovať.
Suroviny:
- 1 hokaido tekvica
- 1/2 väčšieho batátu ale 1 strednej veľkosti
- rastlinný margarín Alsan
- 200 ml ryžovej smotany na varenie
- 500 ml vývar
- cibuľa
- soľ
- čierne korenie
- muškátový oriešok
- zázvor
- kurkuma
- tekvicový olej
- tekvicový semienka
Postup:
- Tekvicu rozkrojíme napoly, vyberieme z nej semiačka a nakrájame na kocky . Batát ošúpeme a podobne nakrájame na kocky alebo na plátky hrubé asi 1 cm.
- Na hlbokej panvici alebo v hrnci si rozpustíme na plátky nakrájané maslo a opražíme cibuľku do sklovita.
- Pridáme na kocky nakrájanú tekvicu a batáty a krátko opražíme. Zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni do zmäknutia, približne 20 minút .
- Uvarenú tekvicu a batáty rozmixujeme ponorným mixérom do hladka, pridáme smotanu na varenie, premiešame, krátko ešte povaríme a dochutíme soľou, čiernym korením a ostatnými koreninami.
- Polievku naberieme do hlbokých tanierov, polejeme lyžičkou tekvicového oleja, posypeme tekvicovými semienkami a dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť. 🙂