Jesenné Polievky

TEKVICOVO-BATÁTOVÁ POLIEVKA

21. novembra 2021
tekvicovo-batátová polievak

Polievky sú na jeseň ako stvorené. Jeseň je po lete ročným obdobím, keď sa snažíme jedlom zahriať a ak nie ste práve čajoví, tak najlepšie je na to práve polievka. Tie krémové sú moje najobľúbenejšie, keď si naložíte plný tanier ešte Vás aj príjemne zasýtia. A aká by to bola jeseň, keby na stole chýbala tekvicovo-batátová polievka.

Tekvica je základom mojej jesennej kuchyne. Stačí pridať zopár zaujímavých ingredienciíi a zaujímavý tekvicový recept je na svete. Okrem jej všestranného využitia, či už na sladko v koláčikoch alebo na slano, mám na nej rada aj jednoduchosť prípravy a hokaido tekvicu nemusíte ju ani šúpať. Stačí ju len nakrájať, opražiť trošku na cibuľke a zaliať vývarom. Kým sa tekvica v hrnci varí, stačíte si ešte poumývať a poutierať riad a upratať ten neporiadok v kuchyni. Potom stačí len recept dokončiť a môžete si urobiť príjemný víkendový obed alebo aj večeru. Recept na túto polievku je môj posledný, myslím pre tohtoročnú jesennú sezónu a teraz už budú nasledovať len tie vianočné. Tak poďme sa teda pozrieť, že čo budete potrebovať.

tekvicovo-batátová polievka
Suroviny:
  • 1 hokaido tekvica
  • 1/2 väčšieho batátu ale 1 strednej veľkosti
  • rastlinný margarín Alsan
  • 200 ml ryžovej smotany na varenie
  • 500 ml vývar
  • cibuľa
  • soľ
  • čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • zázvor
  • kurkuma
  • tekvicový olej
  • tekvicový semienka
Postup:
  1. Tekvicu rozkrojíme napoly, vyberieme z nej semiačka a nakrájame na kocky . Batát ošúpeme a podobne nakrájame na kocky alebo na plátky hrubé asi 1 cm.
  2. Na hlbokej panvici alebo v hrnci si rozpustíme na plátky nakrájané maslo a opražíme cibuľku do sklovita.
  3. Pridáme na kocky nakrájanú tekvicu a batáty a krátko opražíme. Zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni do zmäknutia, približne 20 minút .
  4. Uvarenú tekvicu a batáty rozmixujeme ponorným mixérom do hladka, pridáme smotanu na varenie, premiešame, krátko ešte povaríme a dochutíme soľou, čiernym korením a ostatnými koreninami.
  5. Polievku naberieme do hlbokých tanierov, polejeme lyžičkou tekvicového oleja, posypeme tekvicovými semienkami a dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť. 🙂

tekvicovo-batátová polievka
tekvicovo-batátová polievka
tekvicovo-batátová polievka

You Might Also Like

0 comments

Write a comment