Prvý blogový recept na pomazánku. Ale raz to už muselo prísť, keďže som sa začala v poslednej dobe vyžívať v kváskovaní a vypekaní domáceho pečiva. V úplnej izolácií a v práci z home officu sa kváskuje jedna radosť, keď ste doma, poľahky sa dajú dodržať všetky tie časové odstupy jednotlivých kváskovacích fáz. A to pečivo si treba predsa niečím natrieť, najlepšie domácou mrkvovou pomázankou.
Ja mám v poslednej dobe veľkú chuť na mrkvu, len tak si ju ošúpať a hryzkať s domácim humusom alebo guacamole. Možno sa tak podvedome pripravujem zásobou vitamínu A na prichádzajúce leto. No ale, keď ja mám na niečo chuť, som ako neriadená strela, keď nakupujem v potravinách, nakúpim toho viac, lebo, čo keby náhodou. A tak som zrazu mala aj väčšiu zásobu mrkvy v chladničke.
Príprava mrkvovej pomazánky je úplne nenáročná a podľa mňa ju dokážete pripraviť z domácich zásob, keďže v týchto časoch epidémie varíme veľakrát práve zo zásob. Môj recept je v bezlaktózovej verzii, ale keď s laktózou nemáte žiaden problém maslo Alsan, môžete nahradiť tradičným a sójovú pomázanku kľudne napríklad Lučinou. Takže, na mrkvovú pomazánku budeme potrebovať:
Suroviny:
- 1 1/2 ošúpanej mrkvy
- 1/2 PL masla Alsan
- 1/2 ČL kari korenia
- trošku soli
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vanička sójovej pomázanky od Lunteru (neochutená)
- 2 PL nasucho opražených tekvicových semiačok
- trošku tekvicových semiačok na dozdobenie
- petržlenová vňať
Postup:
- Najprv si na masle osmažíme nastrúhanú mrkvu.
- Tekvicové semiačka si osmažíme na sucho na panvici.
- Keď mrkva vychladne, pridáme všetky ostatné suroviny a všetko dobre premiešame.
- Dozdobíme ešte tekvicovými semiačkami a čerstvou petržlenovou vňaťou.
- Natrieme na chlebík.