Lievance spolu s palacinkami sú jedna z mojich naj raňajkových jedál. Existuje veľmi veľa spôsobov, príchutí ako si ich navariť. Ja už som tiež zopár vymyslela, vyskúšala, tak je možné, že sa ešte nejaké recepty (okrem tých, ktoré tu už sú) na blogu vyskytnú.
Tieto lievance patrili k mojim najobľúbenejším detskym jedlám, mamina mi ich robila skoro každý víkend a úplne najradšej som ich mala s takým čokoládovým topingom. Zmes na lievance vydrži v uzavretej nádobe aj takmer polroka, tak sme si ju zvykli dokonca brávať aj na naše chorvátske dovolenky.
Teraz som ten recept vyhrabala a rozhodla som sa ho trošku oprášiť, pozmeniť ingrediencie a prispôsobiť na bezlepkovú a bezlaktózovú verziu. Lievance sú krásne nadýchané, tak trošku ako vata.
Suroviny na lievancovú zmes (asi 15 lievancov):
- 2/3 šálky sušeného pohánkového mlieka
- 3 šálky múky MIX C od Schäru
- 2 šálky pohánkovej múky
- 1/2 šálky brezového cukru
- 1/4 šálky kypriaceho prášku
- 1/2 PL soli
na lievancové cesto budeme ešte potrebovať:
- 1 vajce
- 1 šálka ryžového mlieka
- 2 PL olivového oleja
- trošku vody, ak sa Vám cesto bude zdať príliš husté
Postup:
- Najprv si zmiešaním všetkých surovín pripravíme lievancovú zmes.
- Odobiereme si z nej 5 šálok a pridáme vajce, mlieko, olivový olej, ak sa Vám zdá, že lievancové cesto je príliš husté, môžete ešte pridať vodu. Ak budete lievance robiť na liatinovej panvici ako ja, tak si pripravte pierko a kokosový olej, ktorým potriete panvičku za každým, keď budete liať cesto na panvicu.
Tip: Ja som si k lievancom dala obľúbenú Slowtelu od Slowlandie a na druhý deň ráno arašidové maslo s ryžovým sirupom a ovocím.
