Raňajky

RAŇAJKOVO

17. marca 2019
Neviem kedy presne sa začala moja „posadnutosť“ raňajkami, ale pamätám si, že aj keď som bola malá, tak ma rodičia nepustili do školy bez raňajok. Najčastejšie som na raňajky jedla chlebík s maslom a medom, kakavko, chlebík natretý masťou s pažitkou (ten bol tuším môj najobľúbenejší, myslím, že som ho volala „tučíkový“) alebo krupicovú kašu s maslom a grankom. Asi to boli v tej dobe také klasické detské raňajky.

No a na strednej škole som si začala vymýšľať raňajkové kaše. Úplne tak najčastejšie to boli ovocné kaše s nastrúhaným jablkom a popučeným banánom, pridávala som tam ľanové semiačka, nasekané orechy a neskôr som si začala kupovať tie ryžové, ovsené alebo pohánkové. V poslednej dobe ma celkom začali baviť aj raňajky na slano, chlebíky, hrianky, vajíčka, nátierky, no čo si len viete predstaviť.
Možno práve preto, že raňajkami začínam každý deň, tak je pre mňa tak dôležité, čo jem. Ráno častokrát rozhoduje o smerovaní nášho dňa, či bude pekný a energický alebo naopak trošku lenivý, niekedy aj možno trochu smutný. Ale viete ako sa hovorí bez tmy neexistuje svetlo, tak aj také dni musia byť. A tak sa každý večer teším na každé ráno, obzvlášť na tie pondelkové výmýšľam niečo veľmi dobré, aby mi nebolo tak smutno za víkendom.
Ak Vám niekedy chýba inšpirácia, tak sa môžete pozrieť na moje raňajkové jedlá a urobiť si niečo dobré a ešte aj zdravé.
 

Ryžová kaša

Suroviny na 1 porciu:
  • 45 g ryžovej krupice
  • 2 dcl pohánkového mlieka
  • 1 PL  mletého ľanového semienka
  • ryžový sirup
  • ovsené vločky
  • sušené goji
  • čučoriedky
 
Postup: 
  1.  Do hrnca dáme pohánkové mlieko, v ktorom rozmiešame ryžovú krupicu, mleté ľanové semienko až kým kaša nezhustne.
  2. Potom odstavíme, podľa chuti dosladíme ryžovým sirupom.
  3. Na vrch dozdobíme bezlepkovými ovsenými vločkami (ak nemusíte, dajte si samozrejme tie klasické lepkové), sušenými goji a čučoriedkami.
 
 

Mandľovo- ovsená kaša

Suroviny na 1 porciu: 
  • 3 PL mandľovej múky
  • 1,5- 2 PL ovsených vločiek
  • 1 KL brezového cukru
  • 2 dcl pohánkového mlieka
  • 1 KL chia semienok
  • banán
  • domáce slivky
  • pomarančová kôra
Postup: 
  1. V hrnci, kde sme vyliali pohánkové mlieko rozmiešame mandľovú múku, ovsené vločky a brezový cukor, počkáme znova, kým kaša zhustne a potom odstavíme z plameňa.
  2. Medzitým sme si slivky nakrájali na štvrtinky a obalili sme si ich v zmesi brezového cukru a pomarančovej kôry.
  3. Na vrch kaše dáme na kolieska nakrájaný banán, slivky a chia semienka. Môžete si ešte trošku posypať brezovým cukrom.
 
 
 
 

Amarantová kaša

Suroviny na 1 porciu:
  • 3 PL resp. 40 g amarantovej múky
  • 2 dcl pohánkového mlieka
  • 1 KL chia semienok
  •  med
  • arašidové maslo
  • jahody
  • maliny
  • čučoriedky
Postup: 
  1. Postup je rovnaký ako pri dvoch predošlých kašičkách, amarantovú múku spolu s chia semienkami miešame do zhustnutia v pohánkovom mlieku, potom odstavíme a dosladíme medom a vmiešame arašidové maslo.
  2. Na vrch dáme jahody, maliny a čučoriedky.
 
 
 
 
Tip: Ak nemáte problém s laktózou resp, mliečnou bielkovinou, tak si kľudne pohankové mlieko môžete vymeniť za klasické ale mne osobne k tomu veľmi pasuje to pohánkové, kvoli orechovej aróme.
 

Hrianky s  tempehom a hráškovými klíčkami

Suroviny na 1 porciu: 
  • celozrnný rascový bezlepkový chlebík
  • rastlinná náhrada masla Alsan
  • tempeh
  • hráškové klíčky
  • sušené paradajky
Postup: 
Je veľmi jednoduchý, neviem, či sa to dá aj nazvať nejakým postupom. Skôr Vám len prezradím ako som jednotlivé suroviny pokombinovala na chlebík.
  1. Najprv si chlebík opečieme z oboch strán do chrumkava na panvici.
  2. Potrieme Alsanom a naukladáme na vrch na plátky nakrájaný tempeh.
  3. Sušené paradajky som si nakrájala na drobnejšie a vrch chlebíka som posypala takto nakrájanými paradajkami a hráškovými klíčkami.
 
Tip: Ak nemáte radi tempeh alebo máte problém so sójou, tak si kľudne tempeh môžete vymeniť za nejaký bylinkový tvrdý syr napríklad aj z kozieho mlieka, ten je perfektný, keď je ochutený bylinkami. Lepkáči odporúčam výborný kváskový špaldový chlebík.
 
Hrianky s tempehom
 

You Might Also Like

1 comment

  • Reply TEKVICOVÝ SLADKÝ CHLEBÍK - The Veelicious 21. novembra 2019 at 7:40

    […] aj mandľovú múku môžete využiť potom aj do raňajkovej kaše, recept nájdete aj tu https://theveelicious.sk/ranajky/ranajkovo/a Aladinovo korenie od Sonentoru tiež napríklad do kávy, bude Vám krásne voňať a že vraj si […]

  • Write a comment