Slané či na sladko? Ako máte wafle najradšej vy? Ja som si vždy myslela, že wafle s ovocím, jogurtom preliate javorovým sirupom a možno ešte troškou arašidového či mandľového masla sú typické raňajkové jedlo. Nadýchané a teplé rovno z panvice na raňajkový tanier. Ale slané wafle, tiež vôbec nie sú na zahodenie. Potešia hladné bruško rovnako, naozaj záleží od momentálnej nálady a čo si k nim naservírujete ako prílohu.
To, že ja mám rada sladké aj slané wafle, dokazujú moje dva recepty, jeden na wafle s opekanými paradajkami a údeným lososom, ktoré som si chystala na nový rok v 2019 špaldovo-pohánkové wafle s čučkami, jogurtom a medom. Ak by ste sa chceli inšpirovať aj týmito receptami stačí ak do hľadáčika zadáte slovo wafle alebo môžete rovno kliknúť na tieto odkazy https://theveelicious.sk/ranajky/slane-wafle-s-lososom-a-opekanymi-paradajkami/ https://theveelicious.sk/ranajky/spaldovo-pohankove-wafle/ . Na tieto slané wafle som opäť použila pohánkovú múku, potrela krémovou nátierkou, nadrobno nakrájanými cherry paradajkami a posypala voňavou bazalkou. Inak, bazalka je v poslednej dobe moja obľúbená bylinka, nesmie chýbať v mojej chladničke. Dávam si ju na chlebík, do šalátov, na cestoviny… no všade kde sa dá. Ak nemáte doma pohánkovú múku alebo len jednoducho nemáte radi, môžete ju kľudne nahradiť aj špaldovou múkou.
Ale teraz už poďme na zoznam surovín a postup.
Suroviny:
- 200 g pohánkovej múky
- 1ČL kypriaceho prášku
- 1/2 ČL soli
- 3 vajíčka
- 50 ml olivového oleja
- 250 ml mandľového mlieka
- 45 g strúhaného syra pecorino
- nátierka
- cherry paradajky
- bazalka (alebo iné bylinky, ktoré máte radi)
Postup:
- Oddelíme žĺtka od bielkov a v jednej miske vyšľaháme bielka so soľou do peny.
- V druhej miske zmiešame pohánkovú múku s kypriacim práškom do pečiva, žĺtka, primiešame olej, mandľové mlieko. nastrúhaný syr a jemne metličkou vmiešame vyšľahaný sneh.
- Cesto by malo byť nadýchané, ani prilíš tuhé, ani prilíš tekuté, niečo medzi.
- Wafľovač vymastíme pierkom, aby sa nám wafle neprilepili o povrch.
- Wafle necháme vo wafľovači podľa toho, či ich máme radi viac upečené s jemnou kôrkou na okrajoch alebo skôr „tak akurát“ .
- Hotové wafle podávame ešte teplé, s nátierkou, cherry paradajkami a posypané bazalkou.