Stúpajúce denné teploty, jasná obloha, sandále na nohách, slnečné okuliare pohodené v kabelke, svieže ovocie, studená zmrzlina v kornútku a ľahké šaláty na tanieri. To všetko je pre mňa symbolom toho, že leto sa už naozaj blíži. A týmto šalátom som sa rozhodla odštartovať definitívne letnú food sezónu, aj ked špargľa je skôr sezónna jarná potravina. Ale zoženiete ju v obchodoch ešte stále aj v júni, takže si myslím, že pripraviť si tento šalát nebude vôbec problém. Navyše, z regálov v obchodoch sa na nás čoraz častejšie usmievajú jahody. Tak už len zájsť do obchodu a potom si pripraviť špargľový šalát s jahodami a cottage cheesom.
Špargľa je plná vitamínov, minerálov a stopových prvkov, obsahuje minimum kalórií a podporuje správne trávenie. Zdá sa, že špargľa je ideálna zelenina, hlavne na obdobie, kedy sa snažíme všetci trošku stravu odľahčiť. Jej príprava je tiež veľmi jednoduchá, zelenú špargľu netreba šúpať, stačí odrezať jej drevnaté konce a krátko uvariť v osolenej vode.
Recept na špargľový šalát je veľmi jednoduchý, je vhodný na obed alebo ľahkú večeru a jeho príprava vám zaberie fakt minimum času. Na blogu nájdete aj recept na špargľovú polievku alebo rizoto, stačí ak si do kolonky Hľadať vložíťe kľúčové slovo špargľa. Pri väčšine surovín som neuviedla množstvo, keďže si myslím, že každý si ho pripraví podľa seba a svojej chuti .
Suroviny na 1 porciu:
- zelená špargľa
- špenátové listy
- cherry paradajky
- jahody
- bezlaktózový cottage cheese
- mäta
- bazalka
- himalájska soľ
- čierne korenie
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL jablčného octu
- vlašské orechy na posypanie
Postup:
- Zelenú špargľu umyjeme, odrežeme drevnaté konce a uvaríme ju v osolenej vode. Povaríme asi 5-6 minút.
- Do misky dáme špenátové listy, na štvrtiny nakrájané jahody, cherry paradajky a pridáme uvarenú špargľu.
- Dresing na šalát si pripravíme zmiešaním olivového oleja, jablčného octu, soli a čierneho korenia. Premiešame s pripravenými surovinami.
- Nakoniec dáme na šalát cottage cheese a posypeme lístkami bazalky, čerstvej mäty a nasekanými vlašskými orechami.



