Po medovníčkoch linecké koláčiky patria medzi najtypickejšie vianočné pečivo. Ja som doteraz ich pečenie vždy nechala na mamine, ale tento rok som si napiekla svoje prvé. A rovno také trošku netradičné, citrónové. U nás doma, mamina už tiež má napečené, tak už teraz sa teším ako si sadneme za stôl uvaríme si kávu, či horúce kakao a budeme ochutnávať.
Linecké cesto, to je maslo, múka, cukor, vajíčko, a potom už záleží len od toho, na aké koláčiky máte chuť, makové, kávové alebo citrónové. Na zvýraznenie arómy a chuti som okrem sušenej citrónovej kôry použila aj čerstvú nastrúhanú. Linecké som spájala sviežim, mierne kyslastým višňovým džemom, ktorý príjemne dopĺňa citrónové cesto. Nakoniec si ich môžete posypať koláčiky troškou práškového cukru.
Ja som použila pri valkaní aj embusovaný valček, takže niektoré koláčiky majú navrchu jemný vzor hviezdičiek. Cesto si treba nechať odpočinúť do ďalšieho dňa v chladničke. Z chladu ho treba vybrať dostatočne vopred na to, aby sa cesto stihlo trošku zahriať na izbovú teplotu.
Ak si chcete na Vianoce upiecť tieto citrónové linecké koláčiky, tak si prichystajte tieto suroviny. A rovno možno upečte dvojnásobnú dávku, ak tieto koláčiky obľubujete, aby sa vám rýchlo neminule z vianočného stola.
Suroviny:
- 200 g celozrnnej hladkej pšeničnej múky
- 105 g jemného trstinového cukru
- 125 g bezlaktózového masla
- 1 žĺtok
- 1,5 ČL sušenej citrónovej kôry
- kôra z 1 citrónu
- višňový džem
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Múku, cukor, citrónovú kôru (čerstvú aj sušenú) vsypeme do misky. Pridáme na plátky nakrájané maslo a žĺtok. Všetky suroviny vymiesime v kuchynskom robote do hladkého cesta.
- Cesto zabalíme do fólie a necháme ho odležať do druhého dňa do chladničky.
- Keď cesto na druhý deň vyberieme z chladničky necháme ho odležať až pokým nebude mať izbovú teplotu.
- Vykrojené linecké koláčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 170 stupňov 6 minút.
- Koláčiky necháme vychladnúť a po vychladnutí ich potrieme višňovým džemom, spojíme a nakoniec posypeme práškovým cukrom.