Vianoce

RAFAELO S BRUSNICAMI

16. decembra 2019
rafaelo s brusnicami

Keď už nesneží vonku, tak aspoň v kuchyni na koláčiky by trošku malo. Tieto rafaelo guličky mi tak trochu vždy pripomínali mini snehové gule. Až na to, že teda sneh nechutí tak dobre. Keď som bola ešte malá, zamiešali sa na náš zoznam vianočných koláčikov len tak náhodou, ale tak veľmi sme si ich obľúbili, že si bez nich už Vianoce nevieme predstaviť. Okrem tradičných pečených, tak máme aj niečo raw nepečené a vlastne aj vegánske. A tak maškrtíme aj na Vianoce bez výčitiek.

Trošku mletého kokosu, kešu orieškov, mlieka, sladkého ďatlového sirupu a rafaelo je hotové skôr než stihnete dostať chuť na sladké. Dobre, trošku som to s tou rýchlosťou prehnala, ale keby cesto nemuselo odstáť hodinku odstáť v chladničke, tak by to pravda bola.

Ako som už veľakrát vo svojich príspevkoch na blogu spomínala, rada upgradujem recepty a pridávam do nich niečo nové. Tento rok som do rafaelo guličiek pridala nasekané sušené brusnice, do stredu mandľu a osladila cesto ešte cukrom z pravej bourbon vanilky. Tak si zhrňme teda všetky suroviny nižšie, a keď sa ich urobíte, budem rada ak sa podelíte so sladkým zážitkom do komentu nižšie alebo ma kľudne označte aj na sociálnych sieťach.

Suroviny:
  • 100 g strúhaného kokosu + extra na obaľovanie rafaelo guličiek
  • 95 g kešu orieškov
  • 40 g ďatlového sirupu
  • 35 g mandľového mlieka
  • 1/2 ČL cukru z pravej Bourbon vanilky
  • olúpané mandle
  • za hrsť sušených brusníc
Postup:
  1. Kešu oriešky si vopred namočíme do vody, aby sa nám ľahšie rozmixovali. Ideálne je oriešky si namočiť na noc, ak si chceme rafaelo guličky urobiť doobeda.
  2. Do kuchynského mixéru nasypeme strúhaný kokos a scedené kešu oriešky. Vypracujeme do sypkej múčnej zmesi.
  3. Sušené brusnice nasekáme na jemnejšie kúsky, ktoré potom primiešame do cesta.
  4. Do misky potom ku kokoskešu zmesi pridáme ostatné suroviny, dobre premiešame a spracujeme do cesta.
  5. Cesto na hodinku odložíme do chladničky. Budú sa nám tak zneho ľahšie formovať guličky.
  6. Veľkosť guličiek záleží od vás. Do stredu každého rafaela vložíme ešte mandľu a na záver vyvaľkáme v strúhanom kokose.
  7. Hotové guličky potom ešte necháme stuhnúť na chvíľu v chladničke.
rafaelo s brusnicami
rafaelo s brusnicami
rafaeki s brusnicami
rafaelo s brusnicami

You Might Also Like

0 comments

Write a comment