Pečivo Raňajky Vianoce

VIANOČKA

2. januára 2019
Vianočka s maslom a medom, to sú jedny z mojich najobľúbenejších raňajok. Aj keď priznám sa, že cez rok si ju až tak často nenapečiem. Počas roka si skôr robím ovocné šaláty, smoothies, kaše s orechovým maslom alebo opekanými orechami, palacinky, lievance alebo vajíčka na sto spôsobov s hriankami.

Vianočka sa na mojom raňajkovom stole objavuje tradične cez vianočné sviatky. Jednu vianočku sme už tento rok napiekli, ale priznám sa,  bola som lenivá na štedrý deň písať recept na blog. 
Cez víkend nás čaká ešte jedno sviatočné ráno, tak ak by ste si chceli urobiť vianočku, môžete sa inšpirovať mojím receptom. Pečieme ju už niekoľko rokov a vždy sa snažíme recept trošku vylepšovať. Ale tento rok sa nám podarila jednoznačne tá najlepšia. Tradičné hrozienka sme vymenili za trošku netradičné plody moruše bielej. 
Moruša biela je veľmi sladká, pochádza z Číny, kde sa dokonca považuje za liek. Obsahuje veľmi veľa vitamínov. Okrem toho, že sme ju použili do našej vianočnej vianočky, tak ju môžete použiť aj do raňajkových musli, do ovocných šalátov, rozmixovat a pridať do smoothies alebo len ako zdravú sladkosť. V tomto recepte chutila naozaj super, tak už teraz premýšlam nad nejakým ďalším receptom. 
 
Suroviny: 
 
  • 500 g bezlepkovej múky Jizerka
  • 100 g práškového cukru (trstinový práškový bol pred sviatkami beznádejne vypredaný, tak sme použili klasický biely práškový cukor)
  • 200 g ryžového mlieka 
  • 42 g droždia
  • štipka soli
  • 2 vaječné žĺtky
  • 125 g rastlinného masla Alsan 
  • trošku muškátového orieška
  • 1,5 KL citrónovej kôry
  • 100 g sušenej bielej moruše
  • mandle 
  • plátky mandlí na vrch vianočky
  • 1 vajíčko rozšľahané na potretie vianočky 
 
Postup: 
  1. Múku sme si preosiali do misky. Zvlášť v hrnčeku rozdrobíme droždie, trošku z práškového cukru, múky a teplého mlieka. Hrnček sme si prikryli a medzitým sme do preosiatej múky pridali štipku soli, žĺtky, vychladnuté roztopené maslo Alsan, štipku muškátového oriešku, citrónovej kôry. Všetky suroviny dobre premiešame a pridáme kvások, zapracujeme morušu, nasekané mandle.
  2. Nakoniec cesto necháme odpočívať na teplom mieste a keď vykysne, dáme vianočku do formy. Bezlepkové cesto sa veľmi ťažko pletie, tak sme si tento rok kúpili formu od Tescomy. Formu sme ešte vymastili Alsanom a vysypali strúhaným kokosom, aby sa nám vianočka dobre vyklopila. Na steny a na dno vymastenej formy sme ešte dali plátky mandlí.
  3. Vianočku pečieme prvých 8 minút na 200 stupňoch, potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme do zlata. 
 
 

You Might Also Like

Preložiť