Vôňa ihličia vo váze, vianočná v aróma lampe, na netflixe jeden vianočný film za druhým, v spotify vianočný playlist, v kuchyni vôňa škorice, klinčekov, badyánu a všade nedbalo rozsypaná múka a cukor. To je neklamný znak moje vianočnej romance. Klasické medovníčky, mandľové vianočné sušienky, či crinkles plné čokolády zasnežené práškovým cukrom a k nim som si pripravila recept na tieto vianočné raw guličky plné orechov a tradičného vianočného sušeného ovocia.
Na Vianoce nikdy nesmú chýbať tradičné recepty, ja väčšinou s obľubou pečiem moje mäkučké medovníčky. Tento rok sa chystáme s mojím drahým jednu várku aj ozdobiť, uvidíme, aký bude výsledok, keďže ja o sebe tvrdím, že mi bohužial táto kreatívna aktivita vôbec nejde. Ale jeden tradičný recept som si pre Vás ešte pripravila.
Okrem tradície sa snažím každý rok napiecť aj niečo nové. Ja patrím k veľkým fanúšikom vianočných guličiek, mám rada rumové, rafaelo s brusnicami, ktoré som robila minulý rok a moja mamka robí perfektné gaštanové. Tento rok pribudol recept na vianočné raw guličky, figovo-ďatlové s brusnicami a lieskové guličky so sušeným ovocím. Do receptu som zakomponovala všetko čo na Vianoce milujem, sušené figy, ďatle, orechy, strúhaný kokos a aj trošku čokolády. Musím sa priznať, že mi guličky veľmi chutili, ak bude čas, tak doma u rodičov ešte jednu dávku pripravím, bola by škoda, keby chýbali na našom štedrovečernom stole. Ak ich vyskúšate budem rada, keď mi dáte vedieť do komentárov pod príspevok, ktoré Vám chutili viac.
Figovo-ďatlové guličky s brusnicami
Suroviny (30 ks):
- 140 g sušených brusníc
- 100 g vykôstkovaných ďatlí
- 40 g sušených fíg
- 150 g vlašských orechov
- 1 PL chia semienok
- 1 PL pomletých ľanových semienok
- škorica
- trošku pomarančovej kôry
- pár kvapiek kokosového sladidla / arómy (zn. My Protein) ( ak nemáte môžete pridať trošku kokosového cukru)
- strúhaný kokos na obaľovanie
- horúca voda
Postup:
- V kuchynskom robote najprv pomelieme na strednú hrúbku sušené ovocie
- Potom na rovnakú hrúbku pomelieme aj vlašské orechy.
- V miske pomiešame pomleté sušené ovocie, orechy a pridáme chia, ľanové semienka, škoricu pomarančovú kôru, kokosové sladidla, 2 polievkové lyžice horúcej vody.
- Vareškou všetky suroviny premiešame, naberáme 1 PL a rukami vytvarujeme guličky, ktoré potom obaľujeme v strúhanom kokose.
- Guličky necháme cez noc stuhnúť v chladničke.
Lieskové guličky so sušeným ovocím
Suroviny (18 ks):
- 30 g celých vlašských orechov
- 40 g vykôstkovaných ďatlí
- 40 g sušených fíg
- 40 g sušených sliviek
- 100 g mletých lieskových orieškov
- 10 g kakaového prášku
- 10 g strúhaného kokosu
- 70 ml mandľového mlieka
- pomarančová kôra
- 100 g tmavej nugátovej čokolády (na obaľovanie)
- nahrubo nasekané lieskové orechy (na obaľovanie )
Postup:
- Sušené ovocie nakrájame na hrubšie kúsky a pomelieme ich takto nakrájané v kuchynskom robote.
- 100 g lieskových orieškov pomelieme na jemno a primiešame k pomletému sušenému ovociu.
- Do zmesi primiešame kakaový prášok, strúhaný kokos a na záver vlejeme mandľové mlieko.
- Túto zmes ešte raz premiešame v kuchynskom robote.
- Medzitým si nad vodnou parou roztopíme čokoládu a v kuchynskom robote opäť na hrubo pomelieme lieskové oriešky.
- Pri tvarovaní jednej guličky odoberieme zo zmesi 1 polievkovú lyžicu, v dlani si vytvoríme priestor, aby sme do stredu vtlačili vlašský oriešok. Vytvarujeme guličky, ktorú potom obalíme v roztopenej nugátovej čokoláde a nahrubo pomletých lieskových orieškoch.
- Guličky dáme cez noc stuhnúť do chladničky.