REBARBOROVO-ČUČORIEDKOVÝ KOLÁČ

8. mája 2019
Rebarborovo-čučoriedkový koláč

Okrem špargle má teraz sezónu aj rebarbora. Zelenina s sýto červenými až bordovými stonkami a prijemnou sladko-kyslastou chuťou. Koláč z nej je jedna báseň. Ale ani pri jej príprave sa fantázií medze nekladú. Ja som si ju už napríklad dávala aj na raňajkovú kašu.

Sezóna jej zberu je práve od polky alebo konca apríla až do polovice júna. Priznám sa, že tento rok mám premiéru, doteraz som z rebarbory nič nepiekla ani ju nijak inak nepripravovala. Ale všetky tie lákavé fotky blogerských účtov na instagrame ma motivovali, aby som to s touto krvavočervenou zeleninou predsa len vyskúšala.

Vždy, keď skúšam v kuchyni niečo nové, tak cítim také to jemné napätie, že či sa to podarí, či to bude chutiť a vyzerať tak ako si predstavujem. Áno, niekedy sa stane, že si poviem ok, stálo to za vyskúšanie ale toto asi nebude patriť k mojim najobľubenejším jedlám a receptom. Avšak toto zaručene nie je prípad rebarbory, chvíľu som cítila rešpekt pri jej prvotnom spracovaní, ale, keď som ochutnala kúsok koláča, ktorý som vytiahla z rúry, ten moment ma presvedčil, že rebarboru určite zaradím na zoznam svojich obľúbených surovín. Ešte stále mám v chladničke pár stoniek, tak si z nej určite ešte niečo navarím alebo napečiem.

Koláčik je ľahký, nie je príliš sladký, keďže som do receptu použila kokosový cukor a nakoniec ho posypala troškou práškového trstinového cukru. Čítala som, že sa vraj perfektne kombinuje s ríbezľami, lebo majú podobnú mierne kyslastú chuť, ale ja som sa rozhodla vyskúšať kombináciu s čučoriedkami. Či Vám to bude tiež takto chutiť posúdite samy, ak sa inšpirujete mojím receptom a napečiete si tento ľahký jarný koláč.

Surovina na plech s rozmermi 33×23:
  • 4 veľké stonky rebarbory
  • čučoriedky
  • 1/2 hrnčeka bio ryžového sirupu
  • 140 g kokosového cukru
  • 0,5 l ryžového mlieka
  • 250 g rastlinného margarínu Alsan
  • 2 vajcia
  • 1 a 1/4 hrnčeka mandľovej múky
  • 450 g Mix It universal múky od Schäru
  • 3 ČL kypriaceho bezfosfátového prášku do pečiva
  • práškový trstinový cukor na posypanie koláča
Postup:
  1. Najprv si pripravíme rebarboru, v prvom kroku ju umyjeme, odrežeme listnaté konce a ošúpeme červenú šupku. Nakrájame ju na kúsky a dáme ju do hrnca, kde sme zohriali ryžový sirup. Zahrievame na miernom ohni zopár minút a potom odložíme na bok.
  2. Kokosový cukor rozmiešame v ryžovom mlieku, pridáme roztopený margarín, vajíčka, mandľovú múku, múku od Schäru a tiež prášok do pečiva. Všetky suroviny spolu dobre premiešame a cesto vylejeme na plech, ktorý sme si ešte vymastili troškou Alsanu.
  3. Na vrch cesta poukladáme rovnomerne nakrájanú rebarboru, ale dáme pozor, aby bola dostatočne precedená a nevylievali na cesto aj ryžový sirup. Potom ešte navrch poukladáme čučoriedky a dáme do vopred predhriatej rúry. Pečieme asi pol hodinu pri teplote 190 stupňov.

You Might Also Like

Preložiť