Prvý jarný deň. Konečne prišiel. A snáď aj jar konečne prišla, aspoň cez víkend tomu všetko nasvedčovalo, aj keď sobotný studený vietor bol ešte trošku nepríjemný. Tento deň ale si myslím treba poriadne osláviť, najlepšie dobrým koláčikom. Ak máte doma slivky, tak si určite napečte môj rýchly slivkový koláč. Nebudete ľutovať, je vláčny, sladký (ale nie príliš), voňavý a aj zdravý.
Ja som mala v mrazničke ešte odložené domáce slivky od babky. Pôvodne som z nich chcela robiť slivkové gule, ale nakoniec som sa rozhodla, že napečiem koláč. Doma som mala ešte trošku gaštanovej múky, ktorú som do receptu tiež použila. A vďaka orieškovému proteínu, budete cítiť aj vôňu lieskových orechov. Do slivkového koláču išla len jedna lyžica cukru, ak máte teda radšej sladšie koláče, tak si slivkový koláč môžete pred nakrájaním ešte posypať práškovým cukrom.
Inak, príprava vám zaberie naozaj zopár minút, preto sa tento recept bude hodiť aj keď dostanete neodolateľnú chuť na sladké a doma práve nebudete mať žiadne sladké zásoby. Takže berte papier, pero a píšte nákupný zoznam, ak vám doma niečo z prísad chýba.
Suroviny:
- 330 g sliviek
- 2 vajcia
- 400 ml mandľového mlieka
- 30 g bezlaktózového masla
- 45 g lieskovoorieškového proteínu
- 12 g mletej škorice
- 30 g kryštálového cukru
- 1/2 balenia kypriaceho prášku
- 108 g gaštanovej múky
- 128 g hladkej špaldovej múky
Postup:
- V miske zmiešame všetky sypké ingrediencie, obe múky, proteín, kypriaci prášok, cukor aj škoricu.
- V hrnci si rozpustíme maslo. Roztopené maslo, mlieko a vajíčka pridáme do sypkej zmesi.
- V kuchynskom robote vymiešame do cesta a vylejeme do vymastenej formy na koláč.
- Na vrch koláča naukladáme vykôstkované slivky, šupkou nadol. Môžeme posypať ešte troškou kryštálového cukru.
- Koláč vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňoch asi 40-45 minút.
- Koláč necháme vychladnúť a pred podávaním ho môžeme ešte posypať práškovým cukrom.