Hviezdy, svetielka, to všetko sú symboly, ktoré sa mi spájajú s najkrajšími sviatkami v roku. Takže okrem medovníkových hviezdičiek som sa rozhodla napiecť aj tieto skladané hviezdičky. Okrem toho, minulý týždeň som dostala úžasné džemy a ovotelu od Komory https://www.instagram.com/vkomore/ a vraj ten ribezľový džem, ktorý som dostala, je skvelý pre linecké koláčiky. Keďže nemám dobré formičky na pečenie lineckých, tak som premýšľala nad alternatívou. A tak som napiekla skladané hviezdičky.
Suché vianočné pečivo zasypané snehom, teda vlastne práškovým cukrom. Možno sa pýtate, prečo ten názov skladané. Hviezdičky sa ideálne pečú v troch rôznych veľkostiach a spájajú sa džemom. A nakoniec sa posypú práškovým cukrom. Vyzerajú trošku ako hviezdičkové stromčeky. Ak máte radi vianočne suché pečivo tak tieto skladané hviezdičky si určite urobte, sladkosť práškového cukru s kyslastým ríbezľovým džemom. Dokonalá kombinácia chutí.
Cesto sa vaľká o trošku náročnejšie, pomáhala som si rukou, aby bolo cesto celistvé a plochu, na ktorej cesto vaľkáte si treba poriadne pomúčiť, aby sa Vám hviezdičky pri vykrajovaní neprilepovali. Ak si nájdete v posledný adventný víkend ešte trošku času a máte pocit, že Vám do zbierky vianočných koláčikov chýba ešte jeden druh, napečte si skladané hviezdičky. A samozrejme, budem rada, ak mi dáte vedieť ako sa Vám podarili a či Vám chutili.
Suroviny:
- 500 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 240 g rastlinného margarínu Alsan
- 100 g trstinového práškového cukru
- 2 žĺtky
- 200 g ríbezľového džemu
- 60 g cukru na posypanie
- soľ
- prášok pečiva
Postup:
- Do preosiatej hladkej múky rozdrobíme rastlinný margarín a pridáme preosiaty práškový cukor, trošku soli, práškový cukor, na koniec noža prášok do pečiva a nakoniec žĺtky.
- Vypracujeme cesto
- Pracovnú dosku poriadne pomúčime a vypracované cesto rozvaľkáme na tenšiu hrúbku.
- Pripravené formičky v tvare hviezdy vždy najprv otlačíme do hladkej múky a vykrajujeme z cesta hviezdičky trojakej veľkosti a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme na spodný a dolný ohrev pri teplote stupňov asi 22-23 minút, záleží od vašej rúry. Ku koncu pečenia je dobré hviezdičky sledovať.
- Upečené hviezdičky potom zlepíme ríbezľovým džemom a posypeme ich na záver práškovým cukrom
Tip:
Ak máte okrem klasického doma aj embosovaný valček na cesto, tak cesto si možete vyvaľkať najprv klasickým valčekom a posledný krát pred vykrajovaním prejsť embosovaným, budete mať tak krásne vzorované hviezdičky.