Cesty svetom

DEDIČSTVO Z ČESKÉHO KRUMLOVA

24. mája 2019

Český Krumlov je malé mestečko s počtom asi 14 000 obyvateľov, ktoré jednoznačne patrí k obľúbeným turistickým destináciám. Až keď som toto mesto navštívila osobne pochopila som, že je právom zaradené do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Ja som po celý čas mala pocit, že sa túlam uličkami rozprávkového mestečka. Úzke uličky, farebné domčeky a majestátny hrad so zámkom odkiaľ máte výhľad na celý Krumlov. Dokonca sme mali šťastie, lebo počas našej návštevy išiel mestom sprievod v dobových kostýmoch.

Ak uvažujete nad návštevou Krumlova, tak Vám určite postačí víkend. Hrad a zámok patria hneď po tom pražskom k najväčšiemu hradnému komplexu. Dostanete sa k nemu, keď prejdete po moste Na Plášti na druhú stranu Vltavy. Je viacero ciest ako sa k hradnému komplexu dostanete, okrem tej prvej spomenutej môžete k nemu prejsť aj cez Červenú Bránu alebo zámockými schodmi. Ak budete mať šťastie, v priekope medzi prvým a druhým hradným nádvorím uvidíte medveďa s dvomi medvedicami. Nám ukázal len kúsok zo svojej hlavy. Ja nie som veľmi typ na múzeá, ale tu som si chcela pozrieť aspoň barokné zámocké divadlo. Keď sme si išli kúpiť lístky do zámockej veže, zistili sme , že divadlo je až do mája zatvorené. Vežu sme si nechali až na koniec našej hradnej túry a najprv sme zamierili k zámockým záhradám. Možno som mala veľké očakávania, ale priznám sa, že tieto záhrady ma až tak neuchvátili, s výnimkou otáčavého hľadiska, ktoré nájdete v zadnej časti záhrad a Neptúnovej kaskádovej fontány. Cestou sme mali veľmi pekný výhľad na celé mesto, keď budete mať šťastie podarí sa Vám odfotiť bez toho, že by ste mali na zábere ďalších 10 turistov, lebo tieto miesta určite patria k turisticky naojobľubenejším. Ďalším takým miestom je určite veža, odkiaľ máte nádvorie a Krumlov ako na dlani. Je to tam krásne a jedno z miest, ktoré v Krumlove určite neobíďte.

Červenou Bránou, zabočením do ľava sa dostanete na Námestie Svornosti, ktoré sa vždy v máji vraj premenuje na Námestie Lásky. Ak by ste išli do prava alebo by ste zo zámku schádzali zámockými schodmi dostanete sa na Latrán. Cestou určite uvidíte vežičku kostola sv. Jošta. V uličkách pod hradom sa nachádza veľmi veľa obchodíkov so suvenírmi, knihami alebo ručne vyrábanou keramikou. Ja som sa najviac potešila ale starožitníctvam, ktorých je v Krumlove celkom veľa. No, mne sa tam páčilo tak veľa vecí, že som sa nevedela rozhodnúť, čo by som si chcela kúpiť, a tak (ako to väčšinou býva, keď sa neviem rozhodnúť), som si nakoniec nekúpila nič. Navyše som cestovala len s malým príručným kufríkom, tak od veľkého nákupu ma odrádzalo aj to, že by som tie všetky veci nemala ako odniesť domov do Bratislavy. Našli sme ale jeden obchodík, v ktorom bolo aj krásne kvetinárstvo a tam mi padli do oka 2 dezertné plechové tanieriky, ktoré teraz veľmi rada používam na svojich food fotkách.

Na kávu sme sa zastavili v Kafé Mlejnek . Keď budete mať šťastie a uvoľní sa miesto na terase, určite to využite, je to úžasné len tak sedieť pri rieke, kde na Vás svieti slniečko a vy si môžete vychutnávať voňavú kávu, dobré vínko a sladký koláčik. Reštaurácií je tiež na výber veľa, v jeden deň sme vyskúšali tradičnejšiu českú kuchyňu, kde boli ochotní navariť resp. upraviť recept tak, aby bol bez lepku a laktózy. Ak máte podobné intolerancie, určite vyskúšajte reštauráciu Laibon, len buďte pripravení na to, že jedlo si asi budete musieť ešte dochutiť, dokoreniť. Interiér reštaurácie je síce skromnejší, ale ako hovorím je to jedna z reštaurácií v Krumlove, kde si vyberiete z jedál aj keď máte nejaké potravinové intolerancie.

Hrad, výhľad zo zámockej veže, typické čarovné meštianske domy, úzke uličky, vežičky, veľké mlynské koleso, to sú všetko krásne veci, ale pre mňa jednoznačne najväčší zážitok bol Múzeum Fotoatelier Seidel. P. Seidel bol fotograf, ktorý na fotkách zachytával čaro mesta ale aj časť Šumavy. V súčasnosti v múzeu nájdete asi 160 000 snímkov a rozpovie Vám príbeh 2 generácií fotografov. Nadobudnete predstavu ako p. Seidel v tej dobe žil, pracoval a zároveň aj vďaka komentovanej túre máte možnosť nahliadnuť do histórie fotografie. Autenticita je pre mňa jednoznačne slovo, ktorým by sa dalo charakterizovať toto múzeum. Komentovaná túra znamená, že dostanete prístroj so slúchatkami a podľa čísiel jednotlivých miestností si vypočujete cez komentár k miestu, kde sa práve nachádzate a tak si múzeom prejdete vlastným tempom a môžete si vychutnávať atmosféru. Ja som sa tu cítila veľmi šťastná a skoro celý čas som mala zimomriavky. Najviac mi ale učarovala povala tohoto múzea, kde boli uložené stovky krabičiek od negatívov a samotné sklíčka, ale aj nasušená levanduľa a staré detské hračky

V posledný deň nášho výletu som okrem múzea fotografie chceli nahliadnuť aj do Egon Schiele Art centra. Bohužiaľ sme ale zistili, že v apríli je z dôvodu rekonštrukcie zatvorené. Keďže v ten deň bolo vonku počasie podobné, aké kraľuje teraz v máji u nás na Slovensku, tak sme si sadli do vedľajšej kaviarne Egon Schiele Café. Toto miesto môžem len odporučiť, veľmi mila obsluha, ktorá má s Vami dokonca trpezlivosť, keď si chcete odfotiť interiér kaviarne alebo objednanú kávu s tým dobrým koláčikom a zachytiť tak kaviarenskú príjemnú atmosféru.

Tak, ak máte niektorý z víkendov voľný a chceli by ste sa vydať na oddychový výlet do neďalekej destinácie, Český Krumlov môže byť jednoznačne veľmi dobrá voľba.

You Might Also Like

Preložiť