Po recepte na tekvicovo-jablkové muffiny, jablkové pité či jablkový mrežovník prichádza na radu ďalší recept, kde hlavnú rolu zohrávajú jablká. Recept na pečené jablká so slaným karamelom. A tento recept sa Vám bude páčiť rovnako, ak nie viac ako tie predošlé, svojou jednoduchosťou, rýchlosťou prípravy, nenáročnými surovinami a samozrejme samotnou chuťou tohto dezertu. Pečené jablká s karamelom patria odteraz aj k mojím obľúbeným dezertom.
Na tento recept si určite vyberte červené jabĺčka, nie zelené, sú sladšie. A zvoľte jablká, ktoré sú už dobre vyzreté, budú rýchlejšie upečené do mäkka. Slaný karamel som tentokrát nepripravovala sama. Keď bol naposledy streetfood v Bratislave, jeden som si kúpila. Prečítala som si naň samé pozitívne recenzie, tak som ho chcela vyskúšať. Na prípravu pečených jabĺk s karamelom Vám stačí necelá polhodina a suroviny potrebné na recept máte určite kedykoľvek doma, takže ich môžete pripraviť kedykoľvek, keď budete mať chuť na niečo sladké.
Suroviny:
- 4 ks červených jabĺk
- 4 PL trstinového cukru
- 6 PL vody
- 35 g jemných ovsených vločiek
- 40 g granoly (tip: ja som používala proteinovú granolu , ktorú kúpite na stánkach so športovou výživou )
- 40 g margarínu Alsan (ak nemáte laktózovú intoleranciu, samozrejme môžete použiť klasického maslo)
- 40 g slaného karamelu
Postup:
- Jablká umyjeme, skrojíme vrch jabĺčka a vyberieme jadro.
- Maslo vymiešame s cukrom a naplníme ním jablká. Potreté jablká potom naplníme ovsenými vločkami a granolami.
- .Na vrch naplnených jabĺk dáme slaný karamel a priklopíme skrojeným vrchom jabĺčka.
- Formu vymastíme maslom a jablká pečieme prvých 5 minút pri 200 stupňoch, podlejeme vodou a pečieme ďalších 25-30 minút pri teplote 180 stupňov. Odporúčam ale piecť jabĺčka úplne do mäkka, aby sa ľahko krájali.
- Necháme vychladiť, polejeme ešte slaným karamelom a môžeme podávať.