Hriešne dobrý dezert, plný bohatej kakaovej a sviežej malinovej chuti. Predstavujem Vám svoj prvý recept na skvelý raw čoko koláč s malinami. Február je ideálnym obdobím, kedy ho môžete pripraviť. Je to predsa mesiac, kedy je Valentína, sviatok všetkých čo sa ľúbia. Samozrejme lásku si treba ukazovať nielen v tento deň, ale počas celého roka, ale som presvedčená, že týmto dezertom potešíte niekoho koho máte najviac radi. Tomu môjmu veľmi chutil. A viete ako sa hovorí, láska ide cez žalúdok, aj keď samozrejme nie len.
Hoci tento dezert patrí k tým drahším, čo sa nákupu surovín týka, ale určite nebudete ľutovať. Neskromne musím povedať, že tento koláčik sa oplatí si urobiť. Základná vrstva je plná orechov a krásne ju dopĺňa svieža malinová chuť s jemným čokoládovým krémom, do ktorého som pridala trošku pomarančovej šťavy. Vrch koláčika dozdobte malinami a nastrúhajte na jemno mrazom sušené maliny, pripite si sviežim ovocným vínom a na chvíľu zabudnite na to, že sedíte doma na gauči a nie v obľúbenom podniku.
Hoci nákup surovín je o trošku náročnejší, príprava si myslím taká náročná nie je, aj keď ja som zašpinila pomerne veľa riadu. Výsledok ale stál za to, po prvýkrát som pracovala s kakaovým maslom, vždy sa teším, keď pri tvorení receptu pracujem s novou surovinou, lebo som plná očakávaní ako to bude v závere chutiť. Raw čoko koláč s malinami vyšiel podľa predstáv a verím, že bude chutiť aj Vám, a všetkým, ktorým koláčik ponúknete.
Suroviny na 1 okrúhlu formu s priemerom 22 cm:
Korpus:
- 150 g para orechov
- 100 g pekanových orechov
- 20 g bio kakaového prášku
- 50 g strúhaného kokosu
- 6 PL agávového sirupu
- kôra z 1 pomaranča
- 200 g malín
Krém :
- 250 g kešu orechov
- 8 PL agávového sirupu
- 50 g bio kakaa
- 50 g kakaového masla
- 2 PL kokosového oleja
- 6 PL vody
- čerstvá šťava z 1 pomaranča
- 20 g horkej čokolády
- maliny na dozdobenie
- mrazom sušené maliny na dozdobenie
Postup:
- Kešu oriešky si namočíme asi 3 hodiny vopred do vlažnej vody.
- Neskôr , v kuchynskom robote na jemnejšie zomelieme para a pekanové oriešky. Avšak nemelieme príliš dlho, aby sa z orieškov príliš neuvoľnil tuk. Namletá oriešková hmota by mala zostať stále primerane sypká.
- Namleté oriešky v miske potom zmiešame s kakaovým práškom, strúhaným kokosom a agávovým sirupom.
- Na koniec do cesta resp. orieškovej zmesi na korpusu nastrúhame kôru z pomaranča.
- Dno formy si vystelieme potravinárskou fóliu a lyžicou rovnomerne nanesieme orieškovú zmes. Utlačíme buď navlhčenými prstami alebo opakom lyžice, tak aby orieškový korpus bol pekne rovnomerne uhladený po celom dne formy. Ja som používala kombináciu, aj prsty aj opak lyžice, vyskúšajte, ako sa Vám bude pracovať lepšie.
- Maliny som si prekrojila pozdĺžne a naukladala dookola po celej ploche korpusu.
- Vopred namočené kešu oriešky scedíme a spolu s agávovým sirupom spracujeme v kuchynskom robote až pokým nevznikne krémová konzistencia, resp. konzistencia orieškovej kešu pasty.
- Do takto spracovaných orieškov potom primiešame bio kakao, kokosový olej, vodu. Dobre premiešame, aby sa nám všetky suroviny pekne premiešali.
- Nad vodnou parou rozpustíme kakaové maslo, ktoré potom primiešame opäť do krému.
- Na záver už len pridáme najemno nastrúhanú čokoládu a čerstvú šťavu z pomaranča a po okrajoch dozdobíme čerstvými malinami. Na vrch ešte môžeme pomocou radielka postrúhať mrazom sušené maliny.
- Takto pripravený raw koláčik dáme stuhnúť do chladničky. Ja som ho pripravovala večer a do rána mi pekne stuhol. Ale ak ho budete pripravovať doobeda, kľudne môžete skúsiť, či po 3-4 hodinách už nebude stuhnutý.
Tip: Ak si chcete koláčik pekne nakrájať na trojuholníky, odporúčam potom použiť trošičku nahriaty zúbkový nožík. Ale ide to samozrejme aj bez toho. 🙂