Jablkové pité, najobľúbenejší jablkový koláčik všetkých vnúčat. Ja si ho tiež pamätám zo svojich detských čias, keď sme chodili na víkend k babke. A ona mala vždy pre nás nachystaný plech so sladkým prekvapením. Jablkové pité patrilo popri jej punčovom reze k mojim najobľúbenejším.
Tento koláčik mám bez pochyby najradšej práve kvôli týmto spomienkam, vôni škorice, pečených jabĺk a jeho vláčnosti. Vždy sa po ňom rýchlo zaprášilo, keďže sme sa cez tieto víkendy väčšinou zišli celá rodina. Častokrát babka piekla potom ešte jeden ďalší plech.
Mala som to šťastie, že som od babky dostala rodinný poklad, starú kuchársku knihu, z ktorej kedysi varila a piekla ešte moja prababka. A jablkové pité som napiekla práve podľa tohto receptu. Len som vymenila v jablkovej plnke práškový cukor za práškový kokosový. A chutil presne ako ten babkin, z plechu, v jej špajzi.
Suroviny:
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 120 g bio margarínu ALSAN
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 100 g práškového cukru
- 2 vajcia podstielkového chovu veľkosti M
Jablková plnka:
- 1 kg jabĺk
- 200 g kokosového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 dl rumu
- vajíčko na potretie
Postup:
- Na dosku preosejeme špaldovú múku, rozmrvíme v nej Alsan, rozmiešame prášok do pečiva a cukor.
- Pridáme vajíčka a cesto zamiesime. Ak by sa Vám cesto zdalo príliš hutné, resp. tvrdé, môžete pridať ešte 2 PL mlieka. (ak máte laktózovú intoleranciu podobne ako ja, môžete použiť do receptu sójové mlieko)
- Cesto rozdelíme na 2 diely.
- Plech si vymastíme Alsanom.
- Jeden diel rozvaľkáme, preložíme pomocou valčeka na plech a potrieme ho jablkovou plnkou a zakryjeme druhým rozvaľkaným dielom. Ak sa vám nahodou druhý diel nepodarí preniesť vcelku, kľudne si ho rozdeľte na tretiny, prenáša sa jednoduchšie a netrhá sa.
- Vrch koláču potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme vo vopred vyhriatej rúre, približne 25-30 minút pri teplote 200 stupňov
Príprava jablkovej plnky:
- Očistené a na kocky nakrájané jablká dáme udusiť spolu s cukrom do väčšieho hrnca.
- Udusené jablká posypeme mletou škoricou, polejeme rumom, zamiešame a necháme vychladnúť.
Tento recept je pre rozmery plechu 30×20. Ak by ste si chceli koláčik upiecť na rozmery klasického plechu 30×40, tak si navážte suroviny 1,5 krát.
Ak budete piecť jablčkové pité podľa nášho rodinného receptu, budem rada, ak mi dáte vedieť ako vám chutilo.