Letné

BABIČKINA BUBLANINA

7. augusta 2019

Bublanina je taká klasika letných prázdninových dní. Obľúbený koláč snáď všetkých starých mám a babiek, ktorý tak rady a s láskou chystajú pre svoje vnúčatá ale aj deti. Aspoň toto je idea, ktorá mne hneď napadne pri slove bublanina.

Pamätám si ako sa chladila na stole pri otvorenom okne u babky v kuchyni a voňala celou kuchyňou a predsieňou. Ja som sa už nevedela dočkať, kedy si budem môcť z nej naložiť na tanierik a zobrať si ju na dvor. A zároveň si predstavujem ju ako sedí za stolom a krája koláčik zúbkovitým nožíkom s červenou rúčkou a ukladá ju na tanieriky.

Nadýchané a zároveň trošku šťavnaté cesto, sladká chuť ovocia, tak akurát sladká, tak by mala chutiť správna bublanina. Ta pravá je vraj čerešňová ale tento koláčik znesie viac menej akýkoľvek druh ovocia, na ktoré máte práve chuť. Ja som použila ríbezle a černice.

Mám to šťastie, že som dostala do daru od svojej babky poklad,doslova,  jej kuchársku knižky a tak si môžem často detské momenty pripomínať vďaka jej receptom a podeliť sa o tieto sladké (nielen) kúsky šťastia s vami.

Príprava je veľmi jednoduchá, lebo „najkomplikovanejšia“ časť receptu je vyšľahať bielky  a hlavne časovo úplne nenáročná. Tak ak si ju upečiete budem veľmi rada, ak mi napíšete do komentáru pod príspevok a podelíte sa o to, ako vám chutila.

Suroviny na 1 stredný plech s rozmermi 33×23 :
  • 150 g rastlinného margarínu Alsan
  • 3 vajcia z voľného výbehu
  • 150 g práškového trstinového cukru
  • 1 dl ryžovokokosového mlieka (objavila som v nákupnej sieti Kraj, je to značka Nature)
  • 200 g polohrubej múky
  • 50 g hladkej špaldovej múky
  • 1/4 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • drobné ovocie (ríbezle a černice)
  • práškový cukor na posypanie ak máte radi
Postup:
  1. Zmäknutý margarín vymiešame s polovicou práškového trstinového cukru, žĺtkami a mliekom.
  2. Z bielkov v miske vyšľaháme sneh a primiešame metličkou druhú polovicu práškového cukru a došľaháme.
  3. Vymiešané bielka pridáme k žĺtkom a zľahka primiešame polohrubú a špaldovú múku spolu s práškom do pečiva.
  4. Cesto rozotrieme do vymasteného a múkou vysypaného plechu.
  5. Nakoniec do cesta pridáme ovocie, kľudne nešetríme.
  6. Pečieme na 180 stupňoch vo vopred vyhriatej rúre asi 45 minút.
Bublanina
Bublanina

You Might Also Like

Preložiť